Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een verhaal eindigt nooit

Sinds een tijdje ben ik samen met een collega bezig met het voorbereiden van een nieuw project Contextueel Bijbellezen. Met een groep jongeren uit verschillende wijken rondom Kaapstad willen we een half jaar lang oude verhalen opnieuw gaan ontdekken.

De collega met wie ik dit samen ga vormgeven is predikant in Bishop Lavis. Een zogenaamde ‘kleurlingen’ wijk bij Kaapstad. Deze wijk kent behoorlijk wat problemen, zoals criminaliteit, bendegeweld, en drugsmisbruik. Een deel van de jongeren dat meedoet met ons project komt uit deze wijk. Anderen komen uit Kayelitsha, Nyanga, Kayamandi en Mfuleni – townships rondom Kaapstad.

Veraf

Jongeren die in deze wijken opgroeien hebben over het algemeen weinig met de bijbel. Ook al speelt de kerk en het geloof een belangrijke rol in de samenleving. Mijn collega vertelde dat de jongeren in Bishop Lavis nauwelijks weten wat de bijbel is, wat erin staat, of wat ze ermee moeten. Het is een boek waar hun ouders nog wat mee hebben, maar verder staat het veraf.

Ons doel met dit project is in de eerste plaats om verschillende jongeren bij elkaar te brengen, zodat ze hun levens en verhalen met elkaar kunnen delen. Daarnaast zou het mooi zijn als we de bijbel een heel klein beetje dichterbij kunnen brengen. Omdat we geloven dat de verhalen in de bijbel niet zijn geëindigd toen ze zijn opgeschreven, maar dat die verhalen raken aan de verhalen van deze jonge mensen vandaag.

Contextueel Bijbellezen doet wat de naam zegt: het brengt de hedendaagse context en de verhalen van onze jongeren samen met de oeroude verhalen van toen. Het doet ontdekken dat verhalen doorgaan. En waar verhalen ontdekt en gedeeld worden kunnen verrassende dingen gebeuren.  

Uitwisseling

We gaan dit project ook verbinden aan een korte uitwisseling met een jongerengroep in Nederland. Wanneer ik in juni in Nederland ben voor mijn werkverlof, maak ik in Dordrecht kennis met deze Nederlandse groep. In februari 2020 zullen de groepen elkaar hier in Zuid-Afrika tijdens een weekend ontmoeten.

Omdat de Nederlandse groep in 2020 grotendeels met een heel eigen doel in Zuid-Afrika zal zijn, namelijk het meewerken in een bouwproject, zal de nadruk van het contextueel bijbellezen project vooral bij de groep in Zuid-Afrika liggen.

Voorbereiding

We zitten nu in het voorbereidingstraject, en beginnen in september met de groep in Kaapstad. In juni ben ik eerst in Dordrecht om met de Nederlandse groep eenzelfde proces in het klein te doen.

Later dus zeker meer hierover!

 

P.S. Er zijn nog geen foto’s hiervan natuurlijk, dus ik heb maar weer wat natuurfoto’s bij deze blog gezet. Genomen tijdens een schitterende hike door de bergen bij Stellenbosch, afgelopen zaterdag.

Over dit project

Zuid-Afrika is een land van grote tegenstellingen. Heel rijk en heel arm leven naast elkaar. De apartheid lijkt onuitwisbaar. Er is nog steeds veel geweld en racisme. Wat kunnen Zuid-Afrikaanse kerken betekenen in een samenleving met zoveel ongelijkheid? Hoe worden witte, zwarte en kleurling christenen solidair met elkaar? Via Kerk in Actie kunt u Zuid-Afrikaanse voorgangers steunen om hierover samen van gedachten te wisselen. Ze worden diaconaal actief en leren de Bijbel lezen vanuit het perspectief van de armen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Samen bijbellezen opent ogen