Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Feest van hoop voor 445 nieuwe gezinnen in Zuid-Afrika

In het heuvelachtige droge landschap van KwaZulu Natal leven veel Zulu-gezinnen in armoede. De Zuid-Afrikaanse organisatie ACAT brengt steeds vijf huishoudens bijeen: ze raken samen geïnspireerd door de Bijbel, gaan daarna praktische aan de slag met landbouw en kijken meer naar elkaar om. Afgelopen jaar werden in twaalf plaatsen weer 86 nieuwe groepen gevormd. Totaal zijn 445 nieuwe gezinnen in actie gekomen.

Meer voedsel, meer omzien naar elkaar

Vanwege corona werden de trainingen in de dorpen gegeven in plaats van in het trainingscentrum van de organisatie. Dat was een uitdaging maar had als voordeel dat meerdere gezinsleden konden deelnemen. Ook legde dit meer verantwoordelijkheid bij vrijwilligers in de dorpen, die het werk na de trainingen voortzetten. De gezinnen kregen gezondheidsvoorlichting, leerden omgaan met geld, algemene vaardigheden en de basis van duurzame landbouw. De resultaten mogen er zijn:

  • 2663 mensen leerden over voedselzekerheid.
  • 2618 mensen kregen meer zakelijk inzicht
  • 1232 mensen leerden over kinderbescherming
  • 1016 vrijwilligers weten nu hoe ze dit werk zelf kunnen voortzetten
  • 456  workshops gegeven hoe je uit de spiraal van armoede kunt komen
  • 588 nieuwe moestuinen aangelegd 
  • 41 nieuwe bijbelstudiegroepen gestart
  • 105 mensen bieden nu meer zorg aan zieke familieleden. 
  • 138 gezinnen waar ziekte is krijgen nu zorg van hun buren
  • 82 gezinnen met kinderen als gezinshoofd, krijgen nu steun van hun buren. 

Oma Anna blij met kleinzoon Khulekani

Oma Anna is blij met de spaargroep waar ze aan deelneemt en de moestuin die haar familie van verse groenten voorziet. Ze is ook dankbaar dat haar 9-jarige kleinzoon Khulekani voor wie ze verantwoordelijk is haar nu steunt. Hij haalt hout en water, helpt mee in de moestuin en zorgt voor hun kippen en geiten. Khulekani doet het goed op school. Hij voetbalt graag en gaat soms jagen met zijn vrienden. Khulekani gaat regelmatig naar de zondagsschool en houdt van de bijbelverhalen die hij daar hoort. Oma Anna vertelt trots: “Ons gezin kan nu beter rondkomen. We verbouwen nu genoeg voedsel voor onszelf, we sparen en investeren en verkopen af en toe een geit als we extra geld nodig hebben.” Eindelijk vooruitgang zien stimuleert om er mee door te gaan. 

Moeder Ntombi trots op haar drie dochters

Ntombi Thusi vertelt: “De corona-pandemie heeft onze familie hard getroffen. We werken in de toerismesector: we verkopen kunstvoorwerpen en voeren Zulu-dansen op in de vakantieparken. We liepen veel inkomsten mis, maar zijn toch doorgegaan om onze kunstvoorwerpen te verbeteren. Mijn drie dochters hebben veel geleerd bij de trainingen van ACAT. Ze helpen me met koken, schoonmaken, water halen. Ze gaan naar de kerk, lezen graag in de Bijbel, zuigen alle informatie over gezondheid en zaken doen in zich op. Ze vroegen me om varkens, zodat ze het vlees konden verkopen aan buren. Ze zijn echt zakenvrouwen aan het worden. Ze werken hard voor hun geld en helpen mij met mijn kunstnijverheid, de potten die ik bak en de sieraden die ik maak. We hebben geleerd hoe belangrijk een goede familieband is en hoe goed het is om vaardigheden over te dragen van ouder op kind. Ik ben trots op mijn dochters.” 

Bedankt voor jullie steun via Kerk in Actie, waardoor gezinnen in KwaZulu Natal zelf in actie komen om hun leven te verbeteren. Een feest van hoop.

Over dit project

Veel inwoners van KwaZulu-Natal verwachten niet meer dat hun leven ooit nog zal veranderen, omdat ze al generaties lang in armoede leven. Dat maakt hen passief en zonder hoop. Het is een grote uitdaging om die mentaliteit te doorbreken. Het lukt de Zuid-Afrikaanse organisatie ACAT om vooral arme boerenfamilies weer hoop te bieden en in beweging te krijgen. De Bijbel inspireert hen en betere landbouwmethoden verhogen hun voedselopbrengst.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Bijbel brengt arme boeren in actie