Geef licht aan Hamid (14)

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Zoals Hamid (14), uit Afghanistan. Bijna een jaar geleden kwam hij met zijn gezin op het eiland Lesbos aan. Ze moesten hun land verlaten, vanwege het geweld en de vele aanvallen van de taliban. Maar eenmaal op Lesbos heeft Hamid het gevoel dat hij opnieuw in oorlogsgebied is beland.

Hamid voelt zich op Lesbos niet veilig: hij kan worden neergestoken, het eten wordt gerantsoeneerd en hij mag zich maar beperkt verplaatsen in verband met het coronavirus. Hij zoekt urenlang naar voedsel en water voor zijn gezin, vaak in de kou. Hij loopt daarbij een groot risico om het coronavirus te krijgen of door te geven, want er zijn veel mensen net als hij op zoek naar water en voedsel. Als Hamid wat vrije tijd over heeft, speelt hij een kaartspelletje met zijn vader, dat is zijn enige lichtpuntje.

Hamid heeft veel stress door de situatie waarin hij en zijn gezin zitten. Hij droomt ervan om naar school te gaan: hij wil dokter worden. Verder droomt hij van een schoon en veilig huis, dat hem beschermt tegen het coronvirus. Het maakt hem niet uit waar dat is, zolang het maar een veilige plek is.

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen in Griekenland zijn, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Met Kerst komen we voor hen in actie. Juist met advent leven we toe naar een nieuw begin: de geboorte van Jezus, zelf een vluchtelingenkind. In Hem gaf God licht in het donker, en dat geven wij door.

Kerk in Actie helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland, zoals Hamid, met voedsel, kleding en onderwijs en probeert hen op een betere plek te krijgen. Geef ook!

kerkinactie.nl/geeflicht

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn hier aangekomen uit landen als Afghanistan, Syrië, Congo en Ethiopië, op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Is dit de plek waar ze eindigen? Hun situatie is urgenter dan ooit. Kerk in Actie werkt in Griekenland samen met 3 partnerorganisaties. Samen geloven we dat vluchtelingen recht hebben op een beter leven. We helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen.

Andere verhalen

Uit dit project