Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Geef licht aan Maryam (6)

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Zoals Maryam (6), die met haar ouders het geweld in Syrië ontvluchtte. Een jaar geleden kwamen ze op Lesbos aan. Tijdens de vlucht kregen ze opnieuw te maken met geweld, bij de grensovergang van Turkije werden ze geslagen en sindsdien is Maryam in zichzelf gekeerd. 

Tijdens de vlucht uit Syrië werd het gezin door de politie bij de Turkse grens geslagen. Sindsdien is Maryam getraumatiseerd en praat ze niet meer met vreemden, alleen met haar familie. Ze is bang als ze politie ziet, omdat ze dan terugdenkt aan het geweld tijdens de vlucht. 

Maryam en haar familie zijn na de brand in kamp Moria in het in allerijl nieuw gebouwde kamp terechtgekomen. Elke twee weken gaat ze naar een psycholoog. Als hij haar vraagt om iets te tekenen, tekent ze de zee, een herinnering aan haar reis naar het eiland Lesbos. Het zou voor Maryam het beste zijn als ze naar een kinderpsychiater zou kunnen, maar daarvoor moet ze in Athene zijn. Helaas kan de familie niet weg van het eiland, de asieldiensten zijn gesloten en inmiddels heeft de familie al drie asielafwijzingen gehad. 

Verhaal gaat verder onder foto

Maryams droom? Op een dag zou ze graag naar school kunnen gaan en in een mooi huis wonen. 

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen in Griekenland zijn, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Met Kerst komen we voor hen in actie. Juist met advent leven we toe naar een nieuw begin: de geboorte van Jezus, zelf een vluchtelingenkind. In Hem gaf God licht in het donker, en dat geven wij door. 

Kerk in Actie helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland, zoals Maryam, met voedsel, kleding en onderwijs en probeert hen op een betere plek te krijgen. Geef ook!

kerkinactie.nl/geeflicht

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project