Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Jane leert leven met klimaatverandering

Jane (28) woont in een klein dorp in Noord-Oeganda. Deze alleenstaande moeder leeft van wat ze in haar moestuin verbouwd. Door uitputting van de grond en onvoorspelbare regenval wordt haar oogst steeds minder. Ze overweegt om met haar beide kinderen naar de stad te trekken, maar een landbouwtraining van Oegandese kerk biedt net op tijd uitkomst.

Landbouwtraining

Afgelopen zomer volgde Jane samen met dertig andere leden van haar boerengroep een training in haar dorp. Ze leren zich aanpassen aan klimaatverandering. Jane verbouwde vooral pinda’s, zoete aardappels en sorghum op een halve hectare grond. Maar nu is ze ook met tomaten, uien en aubergines begonnen. Jane pakt het nu anders aan. Een deel kweekt ze op in grote plastic zakken, die het water makkelijker vasthouden. Ze verbetert de bodem nu met zelfgemaakte organische mest. 

Zaden en gewassen uitwisselen

Daarnaast bezocht Jane een jaarmarkt waarin ze kon kennismaken met wilde en traditionele voedselgewassen die het in het huidige klimaat goed doen. Ook kon hun boerengroep daar zaden uitwisselen met andere groepen. 

Sparen voor een waterput

Jane spaart iedere week wat geld met haar hele groep. Met dat geld willen ze binnenkort een waterput aanleggen, zodat ze hun moestuinen makkelijker van water kunnen voorzien. Van de opbrengst van haar oogst koopt ze zeep, paraffine en kan ze ook medische zorg en schoolkosten betalen. Jane ziet de toekomst nu weer zitten. “Dit helpt mij en mijn leeftijdsgenoten om ons bestaan hier op te bouwen. Dan hoef ik niet met mijn kinderen naar de stad te trekken.”  

Waterputten herstellen

Afgelopen jaar kregen meer dan 300 jonge dorpsbewoners een dergelijke training en bezochten 367 jonge boeren en boerinnen planten- en zaden-markt. Er zijn 29 waterpunten aangewezen, waarvan de tien meest urgente binnenkort als eerste hersteld worden. 

Samen zijn we de kerk in actie

Met bijdragen uit Nederland lukt het de Oegandese kerk het leven in Noord-Oeganda leefbaar te houden ondanks klimaatverandering. Bedankt voor je steun!

Laat meer mensen een training volgen

Over dit project

In het noorden van Oeganda is het niet makkelijk om boer of boerin te zijn. De regen valt steeds onvoorspelbaarder door de wereldwijde klimaatverandering. Boerinnen en boeren weten niet goed wanneer ze moeten planten. Soms valt er te weinig regen, dan weer te veel met overstromingen tot gevolg. Dan blijft er weinig te oogsten over. De Anglicaanse Kerk van Oeganda steunt boerengezinnen in hun strijd om het dagelijks bestaan.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Goed boeren in een lastig klimaat