Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Update virtuele samenkomst Brabant voor Moldavië

Een Moldavisch spreekwoord luidt ´Als het zwaar wordt, kom je erachter wie je vrienden zijn, zo vertelde Igor Kohaniuk, directeur van onze partner Bethania en gast tijdens de eerste online ontmoeting. Vriendschap was dan ook een belangrijk thema tijdens deze virtuele samenkomst. De online ontmoeting stond in het teken van de samenwerking Brabant voor Moldavië. Met name de coronacrisis kwam aan bod: hoe treft deze crisis de inwoners en onze partners in Moldavië? Wat merken we er zelf van in onze eigen gemeenten? En hoe ga je als diaconie door als vergaderen ingewikkeld is en als de gemeente niet samenkomt?

Igor Kohaniuk deelde zijn zorgen over de toestand in Moldavië omdat door de coronacrisis veel mensen zonder werk zitten. Ook de mensen die bij Bethania werken. Tegelijkertijd had hij ook een verhaal van hoop. Juist in deze crisis ziet hij dat mensen die het zelf niet breed hebben, boodschappen halen, eten koken en taxi´s bestellen voor mensen die in de zorg werken. Het is hoopvol om te zien dat mensen juist als het zwaar wordt naar elkaar omzien. Wel bracht hij een gebedspunt naar voren: hij maakt zich zorgen over de afhankelijkheid van buitenlandse geldschieters en hoopt in de toekomst steeds meer dat Bethania zichzelf kan voorzien in inkomen.

Hoewel Brabant in vergelijking tot de rest van Nederland zwaar getroffen is door corona, valt het onder de aanwezige gemeenten mee. We bidden en hopen dat dat in de rest van de gemeenten in Brabant ook zo is. Tijdens het gesprek blijkt dat de verbondenheid met Moldavië groot is, er zijn veel vragen over de impact van de coronacrisis. Hebben de partners extra geld nodig? Hoe gaat het met de ouderen en wezen in Moldavië?

We sluiten het gesprek af met de plechtige belofte dat we elkaar in juni weer online ontmoeten. We merken dat we behoefte hebben om verder te sparren en ideeën uit te wisselen, juist nu ons kerkelijk leven er zo anders uitziet. En dan blijkt dat Igor met zijn spreekwoord de toon heeft gezet!

Zodra de datum van de nieuwe ontmoeting bekend is, zal deze op de website komen en via de mail zal u een uitnodiging ontvangen. We hopen zoveel mogelijk gemeenten te ontmoeten!

Een uitgebreider verslag van de online ontmoeting vindt u via deze link.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project