Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een kind dat uit wanhoop gaat stelen

De 16-jarige Dennis zag zijn moeder ploeteren om voor haar zes kinderen te zorgen. Ze gingen regelmatig met honger naar bed. Dennis wist nog maar één oplossing: ‘s nachts metaal van garages stelen om overdag te verkopen. Kerkleden zagen hun nood en wisten het tij te keren.

Omkijken naar kwetsbare kinderen

De Raad van Kerken in Zambia stimuleert leden van Zambiaanse kerken in hun eigen buurt om te kijken naar kwetsbare kinderen met te veel verantwoordelijkheden. Vaak zijn dat kinderen zonder ouders, maar ook de 16-jarige Dennis leefde in armoede en had te veel taken thuis. Zijn vader was al voor zijn geboorte overleden. Zijn moeder was nooit hertrouwd, maar had nog wel vijf kinderen gekregen.

Dennis zag de nood van zijn moeder

Pas toen Dennis 8 jaar was, kon hij voor het eerst naar school. Zijn moeder had grote moeite om genoeg geld te verdienen om de zes kinderen naar school te laten gaan. Ze hield wat eenden en kippen en verdiende soms wat bij als dagloner. Toen Dennis ouder werd, besefte hij hoe zijn moeder moest ploeteren. Hij besloot dat hij ook geld moest inbrengen. Dat deed hij door ‘s nachts met vrienden te gaan stelen. Zijn moeder mopperde als ze merkte dat hij laat thuiskwam, maar dacht dat hij geld verdiende met werk. 

Kerkleden zagen de nood van Dennis

Vorig jaar kwam Dennis plotseling in beeld bij christenen die via de Zambiaanse Raad van Kerken als maatje voor kwetsbare kinderen getraind waren. Ze vroegen eerst welke hulp hij nodig had. Hij kreeg nieuwe schoenen en een schooltas. Zijn examengeld werd betaald, zodat hij de eerste fase van de middelbare school kon afronden. Zijn moeder kreeg hygiëne middelen, zoals waspoeder, zeep en tandpasta. De dag dat Dennis er niet meer alleen voor staat, is een keerpunt in zijn leven.

Maatje werd keerpunt voor Dennis

Dennis is inmiddels 18 jaar. Hij zit in de bovenbouw van de middelbare school en werkt af en toe als dagloner. Ook kan hij regelmatig in het plaatselijke restaurant aan de slag in ruil voor eten. Hij is vastbesloten zijn middelbare school af te maken. Hij heeft weer ambitie: “Ik wil graag leraar worden. Ik wil mijn broertjes en zusjes vooruit helpen, maar vooral voor mijn moeder zorgen, die mijn steun en toeverlaat is.”  

44 maatjes steunen 90 kinderen

Afgelopen jaar kwamen in Zambezi, Kapiri, Batoka en Mulobezi kerkleiders, onderwijzers, dorpsoudsten en 44 maatjes bij elkaar. Zij bespraken hoe ze de problemen van kwetsbare kinderen samen kunnen aanpakken, hoe ze hun situatie kunnen verbeteren en hoe ze deze kinderen en jongeren beter kunnen beschermen. De 44 maatjes kregen ieder een fiets, een regenjas, laarzen en een tas, die van pas komt bij de hulp die zij aan 90 kwetsbare kinderen bieden. De 90 kinderen kregen geld voor hun onderwijs en groenten of soms wat leefgeld. Dennis is één van deze kinderen. Bedankt voor je steun aan kinderen als Dennis.

Steun kwetsbare kinderen en hun maatjes

Maatjes met tassen en laarzen 

 

Over dit project

Meer dan 20.000 gezinnen in Zambia zijn ouderloos. Gezinnen met kinderen onder de 18 als gezinshoofd. Lange tijd zorgden opa’s en oma’s voor deze kinderen, als hun ouders aan aids overleden. Maar als die ook overlijden staan veel weeskinderen er alleen voor. De Raad van Kerken in Zambia stimuleert kerken om naar deze kinderen om te kijken. Kerkleiders worden getraind en kinderen praktisch ondersteund.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Maatjes voor gezinnen zonder ouders