“Ik bad God om kracht zodat ik voor mijn broertjes en zusjes kan zorgen”

Chisengo heeft nu een eigen varkensbedrijf

Je zult maar tiener zijn in Zambia, als je ouders zijn overleden aan aids. Eerst zorgde je oma voor je, maar nu moet jij voor haar zorgen en ook voor je broertjes en zusjes. Je bent gezinshoofd en staat er helemaal alleen voor, zoals Chisengo. In Zambia zijn 20.000 gezinnen met een tiener als gezinshoofd.

Chisengo’s beide ouders zijn overleden. Chisengo (19) zorgt nu voor haar oma en broertjes en zusjes. Ze kon het schoolgeld voor zichzelf en de andere gezinsleden nauwelijks betalen. Ze vertelt: “Mijn vader overleed in 2006. Sinds zijn dood is mijn leven erg zwaar. Ik moet geld zien te verdienen voor mijn school en voor eten. Soms eet ik maar één keer per dag, alleen ontbijt.”

Chisengo kreeg geld om varkens te kopen en een training. Ze vertelt: “Toen ik geld via de kerk kreeg bad ik tot God om kracht zodat het goed zou gaan met mijn bedrijf, zodat ik voor mijn broertjes en zusjes kan zorgen. Gelukkig gaat het nu erg goed. Ik heb varkens gekocht en zoals het er nu naar uitziet, kan ik ze met goede winst verkopen.”

Ze heeft inmiddels haar middelbare school afgerond en kan voor oma en broertjes en zusjes zorgen. Maar geld alleen is niet genoeg.  Deze kwetsbare jongeren hebben iemand nodig, die als een vader- of moederfiguur naar hen omkijkt. Daarom worden met hulp van Kerk in Actie Zambiaanse gemeenteleden en kerkleiders getraind hoe ze kinderen zoals Chisengo kunnen steunen. De kerk zoekt voor ieder kind een maatje, waarbij ze terecht kunnen voor zorg en advies. De Zambiaanse kerk in actie!

Door uw steun kunnen meer kinderen financieel steun krijgen en worden meer maatjes getraind om alleenstaande kinderen zoals Chisengo terzijde te staan.

Bekijk de film over Chisengo:

Kijk op www.kerkinactie.nl/weeskinderenzambia

Meer dan 20.000 gezinnen in Zambia zijn ouderloos. Gezinnen met kinderen onder de 18 als gezinshoofd. Lange tijd zorgden opa’s en oma’s voor deze kinderen, als hun ouders aan aids overleden. Maar als die ook overlijden staan veel weeskinderen er alleen voor. De Raad van Kerken in Zambia stimuleert kerken om naar deze kinderen om te kijken. Kerkleiders worden getraind en kinderen praktisch ondersteund.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Maatjes voor gezinnen zonder ouders