Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Geef voor noodhulp Oost-Afrika

Drie jaar lang viel er geen druppel in landen als Ethiopië en Kenia. Nu valt er regen, maar de grond is zó uitgedroogd dat het water niet wegzakt. Hele gebieden staan onder water. Kerk in Actie leert mensen om zich met slimme landbouwtechnieken aan te passen aan het klimaat.


Download deze film

Extreme droogte en overstromingen

Klimaatverandering zet de voorspelbaarheid van de seizoenen in Oost-Afrika volledig op zijn kop. En juist hier leven de meeste mensen van landbouw en veeteelt. “Ramp op ramp”, zegt Hilda Timmerman van Kerk in Actie. “Drie jaar lang viel er geen druppel in landen als Ethiopië en Kenia. Mensen stierven van de honger. Nu valt er regen, maar de grond is zó uitgedroogd dat het water niet wegzakt. Hele gebieden staan onder water.”

Noodhulp nodig

Er is directe noodhulp nodig. Kerk in Actie zorgt voor water, voedsel en medicijnen. Kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, krijgen extra hulp. Ook dieren worden geholpen met water, voedsel en medicijnen. Geiten, kippen en koeien zijn voor veel mensen een bron van voeding en inkomsten. 

Landbouwtechnieken en extra inkomsten

Zowel onder extreme droogte als bij overstromingen lukt het mensen niet om gewassen te verbouwen of vee te houden. Daarom is - naast noodhulp - een duurzame, nieuwe aanpak nodig. Lokale partners van Kerk in Actie leren mensen om zich aan te passen aan het klimaat met slimme landbouwtechnieken. Trainingen in ondernemerschap en sparen helpen om een buffer te hebben in moeilijke tijden.

Steun dit werk

Via het programma noodhulpt steunt Kerk in Actie kwetsbare mensen in Oost-Afrika die het hardst getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering.

  • 10 euro: eten voor een ondervoed kind
  • 45 euro: training groep boeren klimaatbestendige landbouw
  • 60 euro: voedselpakket voor een gezin

Geef voor het noodhulpprogramma van Kerk in Actie

Over dit project

Door de klimaatverandering worden bepaalde delen van Ethiopië steeds vaker getroffen door langdurige droogte en heftige regenval. Vee sterft en oogsten mislukken. Veel mensen raken daardoor afhankelijk van voedselhulp. De Ethiopische kerk en hulporganisatie willen dat patroon doorbreken: ze leren Ethiopiërs zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Ze leren vruchtbare grond vast te houden, grond te irrigeren, nieuwe gewassen verbouwen die bestand zijn tegen droogte. Ze gebruik een weeralarm die aangeeft wanneer je het beste kunt planten en oogsten. Maar ook helpt de kerk mensen met andere bronnen van inkomsten, zodat ze minder kwetsbaar zijn als de oogst tegenvalt.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp en rampenpreventie