Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe leer je moeilijkheden overwinnen?

In Pretoria groeien veel jongeren op in armoede in wijken met veel problemen. Vaak staan ze er alleen voor. Sociaal werkers van Kerk in Actie partner PEN waren ook dit jaar weer een tweede thuis voor meer dan 300 kinderen. Ze helpen kinderen tussen de 6 en 23 jaar hun moeilijkheden overwinnen en opgroeien tot verantwoordelijke burgers. Bedankt voor je steun.

Samen sta je sterker

Professionele sociaal werkers van PEN begeleiden inmiddels al dertig jaar kinderen die uit kwetsbare gezinnen komen, vaak alleenstaande ouders, veel migranten uit Congo, Zimbabwe, Nigeria en Kameroen of mensen die voor het onderwijs van hun kinderen van het platteland naar de stad getrokken zijn. Deze kinderen hebben te maken met armoede, financiële problemen, pesten, huiselijk geweld, verwaarlozing, soms chronische ziekte of seksueel misbruik. Of ze hebben als migrant geen toegang tot gezondheidszorg of goed onderwijs. Het zijn vaak oorzaken voor depressies, zelfmoordpogingen, drugsgebruik. Juist daarom is het zo belangrijk om een tweede thuis te bieden voor deze kinderen, waar ze samen sterker staan. Deskundige vrijwilligers geven muziek, dans, handvaardigheid en poëzie, zodat kinderen hun gevoelens kunnen uiten, leren samenwerken en positieve talenten ontdekken.

“Ik weet nu dat je altijd strijd moet leveren in je leven. Je bepaalt zelf of die strijd je afbreekt of opbouwt.”

Breanne, jongere die begeleid wordt door PEN

PEN is mijn thuis

Breanna vertelt: Ik ben nu twee jaar bij PEN en weet dat het altijd mijn thuis zal zijn. Mijn moeder vond het goed dat ik erheen ging, omdat ze me helpen met huiswerk. Maar ze leren me ook om meer open te zijn en mijn zorgen te delen. Ik vertel nu meer over wat er thuis gebeurt en mijn gevoel daarbij. Soms is het de plek waar ik even alle ellende kan vergeten. Ik doe hier dingen die ik nog nooit eerder heb gedaan, zoals kamperen, een filmnacht, en echt contact leggen met anderen. De leiders van PEN inspireren me. Zij zijn zelf ook door hemel en hel gegaan en zijn overeind gebleven. Ik weet nu dat je altijd strijd moet leveren in je leven. Je bepaalt zelf of die strijd je afbreekt of opbouwt.“ 

Steun aan ouders zoals Brenda

PEN steunt ook de (vaak alleenstaande) ouders van de kinderen. Sociaal werkers kijken met hen naar de problemen waar ze in hun gezin voor staan en leren hen hoe ze hun kinderen op een positieve manier kunnen opvoeden. Ook hebben ze mentorgroepen in vader- en moederschap. Brenda vertelt:In 2009 kwam ik met mijn jongste dochter naar Zuid-Afrika. Mijn oudste zoon en dochter zijn bij mijn oom gebleven in Zimbabwe. Anderhalf jaar geleden kreeg ik te horen dat ik chronisch ziek ben. Omdat ik zo vaak naar het ziekenhuis moest, raakte ik mijn baan als schoonmaakster kwijt. Een groot probleem omdat ik kostwinner ben. De vaders van mijn kinderen kijken niet naar hen om. Mijn dochter gaat nu naar het naschoolse programma van PEN. Ik kan mijn zorgen nu met hen delen. Ze ondersteunen ook met wat extra eten. Ik heb nog geen werk, maar het helpt me al zo om er niet meer alleen voor te staan.”

Huiswerkbegeleiding en studiekampen

Naast huiswerkbegeleiding geeft PEN ook studiekampen in juni en december voor examenkandidaten. Afgelopen jaar zijn alle leerlingen die hieraan meededen geslaagd. Ofentse vertelt: “Toen ik nog op de basisschool zat, ging ik al naar PEN. Maar mijn middelbare school zat ver weg, waardoor het me niet meer lukte om toen te komen. Mijn schoolresultaten gingen achteruit en ik was wanhopig toen de examens dichterbij kwamen. Gelukkig mocht ik wel meedoen met hun studiekamp. Daar studeren we niet alleen, maar bidden we ook en lezen uit de Bijbel, we doen een spel, kijken een film en doen samen corvee. Ik werd er echt door gesterkt en heb mijn examens gehaald. Ik probeer nu een beurs te krijgen voor verdere studie. Ik ben blij met mijn grote “broers en zussen” bij PEN, die me altijd willen helpen.”

Bedankt voor je steun

Afgelopen jaar konden 264 kinderen en 80 jongeren deelnemen aan het naschoolse programma van PEN en werden 25 jongeren via een mentor begeleid in verdere stappen naar werk. 305 kinderen kregen regelmatig een extra maaltijd bij PEN en hadden iedere maand contact met een sociaal werker. Ruim duizend kinderen werden via scholen bereikt met bijbelstudies en training in persoonlijke ontwikkeling. Bedankt voor je steun voor dit werk.

Over dit project

Voor veel jongeren in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria is hun toekomst een zwart gat. Zij groeien op in gebroken gezinnen en gewelddadige wijken. De helft van de jongeren maakt de middelbare school niet af en 40 procent tussen de 15 en 34 jaar is werkloos. De christelijke organisatie PEN is als een familie voor deze kansarme kinderen en jongeren. Ze krijgen begeleiding bij huiswerk en examens, maar leren ook sociale en creatieve vaardigheden die hen weerbaar maken. PEN blijft de kinderen trouw tot ze op eigen benen kunnen staan.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een toekomst voor kansarme kinderen in Pretoria