Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerk in actie manager bezoekt opvang in Berehove, Oekraïne

Na een bezoek aan vluchtelingenopvang in Boedapest reist Kerk in Actie manager Pepijn Trapman naar een opvang bij Berehove in Oekraïne, dichtbij de Hongaarse grens. Hij ontmoet daar bisschop Zane, hulpverleenster Svetlana, de 6-jarige Jamilya en moeder Irina, die twee zonen verloor door de oorlog.

Bekijk een korte video over het bezoek aan Berehove in Oekraïne:

 

Vluchtelingen opgevangen in een basisschool

Toen de oorlog begon zijn bijna alle scholen en kinderdagverblijven in deze regio gesloten en vervolgens ingericht als vluchtelingenopvang. De school gaat nu online door, net als tijdens de coronapandemie. Er verblijven nu 54 volwassenen en 28 kinderen in de school, uit plaatsen als Donetsk en Kramatorsk. De schooldirecteur is ineens coördinator van een vluchtelingenopvang. De veertig onderwijzers helpen als vrijwilliger. 

Weerbaarheid van de Oekraïeners

Schooldirectrice Svetlana: “De oorlog is niet alleen een probleem voor de mensen uit het oosten van Oekraïne, maar voor ons allemaal. Ik doe nu eigenlijk vrijwilligerswerk om de hulp voor deze mensen op de vlucht te organiseren. Maar mijn onderwijzers en ik doen dat met liefde! Iedereen pakt zijn of haar rol op. Dat is een typisch Oekraïense mentaliteit. We zijn sterk geworden door alle crises.” Pepijn Trapman bevestigt: “Wat me vooral opvalt is de weerbaarheid van de mensen. Iedereen gaat naar het front of strijd op een andere manier mee.”

Hungarian Interchurch Aid

Om de school te veranderen in een opvang levert Kerk in Actie partner Hungarian Interchurch Aid keukenapparatuur zoals koelkasten en ovens, maar ook hygienemiddelen, voedsel en luiers. Svetlana: “Mijn hoop voor de toekomst is alleen maar positief, de mensen hier zijn sterk en uiteindelijk is het aan God.” Toch is dat niet eenvoudig voor de 56-jarige Irina, wier eerste zoon in de Krim-oorlog omkwam en haar tweede zoon in de huidige oorlog. 

Vluchtelingen in een gymnasium

In het gymnasium in het centrum van Berehove is een opvang gecreëerd voor 62 volwassenen en 15 kinderen. In de speelruimte die voor hen is ingericht zien we Jamilya spelen, een meisje van zes. De eerste twee weken na aankomst in Berehove heeft ze geen woord gesproken en liet ze de hand van haar moeder niet los. Nu speelt ze rustig met haar vriendjes en vriendinnetjes. Als ze weer naar haar “kamer” (een klaslokaal) moet, noemt ze dat ‘thuis’. Een van de vrijwilligers van de school: “Dit is echt een van onze grootste prestaties, dat de mensen zich hier thuis voelen.” 

Geef voor noodhulp Oekraïne

De oorlog in Oekraïne brengt onbeschrijfelijk leed met zich mee. Miljoenen mensen moeten noodgedwongen vluchten voor geweld. Zij hebben onze steun hard nodig. Dankzij ons wereldwijde kerkelijke netwerk kunnen we hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen in Oekraïne, in Hongarije, in Polen. Samen zijn we de kerk in actie!

Geef voor vluchtelingen in Oekraïne

Lees een eerder verslag van de reis.

Over dit project

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Help mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Oekraine