Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Nieuwe hoop voor hen die geen hoop meer hadden

Miljoenen Syrische vluchtelingen proberen zo goed en zo kwaad als dat kan een nieuw bestaan op te bouwen in buurlanden Libanon, Jordanië of Irak. Kerk in Actie ondersteunt hen én arme lokale families met het opzetten van een eigen bedrijf. Dankzij deze lening kan het bedrijf van Manhal Zaya doorgaan. “Door de coronacrisis moest ik bijna sluiten. Met deze lening kan ik verder, het geeft me nieuwe hoop voor de toekomst!” 

Vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Irak leven vaak in extreme armoede, evenals vele lokale families. De werkloosheid is hoog in deze landen. Daarom ondersteunt Kerk in Actie jonge Syrische vluchtelingen en arme lokale families - zoals Manhal Zaya in Irak - met het opzetten of voortzetten van een eigen bedrijf.

Personeel ontslagen

Manhal Zaya is de eigenaar van het vleesverwerkingsbedrijf Noor Kibbeh in Irak. Net zoals vele andere bedrijven heeft het ook zijn bedrijf zwaar te lijden onder de wereldwijde coronapandemie. “Ons werk kwam twee maanden stil te liggen,” vertelt Manhal. “De productiecapaciteit nam af, waardoor een deel van het personeel moest worden ontslagen. Ik moest mijn bedrijf bijna sluiten.”  

Na het ontvangen van een lening via Kerk in Actie kreeg Manhal zijn moed weer een beetje terug. “Na een hopeloos jaar gaf deze lening mij nieuwe hoop. We kunnen onze werknemers hiervan bijscholen en - met onze beperkte capaciteit - toch concurreren op de markt.” 

Tekst gaat verder onder foto

Plannen voor uitbreiding

Manhal kreeg een lening van 12.000 dollar zonder er rente over te hoeven betalen. Wel betaalt hij 4% administratiekosten (480 dollar) voor elk jaar dat hij de lening heeft. Daarnaast kreeg hij de mogelijkheid zijn personeel een technische beroepsopleiding te bieden, evenals steun voor een programma om de sociaal-economische impact van het bedrijf in de gemeenschap te vergroten. 

Tekst gaat verder onder foto

Door de lening kan het bedrijf nu weer productie draaien. Ze verkopen hun producten aan 20 lokale markten in de stad. Manhal heeft plannen gemaakt om dit aantal te gaan uitbreiden. Het bedrijf heeft nu drie drie fulltime medewerkers in dienst. Mede dankzij de hulp via Kerk in Actie kan Manhal dit jaar nog drie mensen aannemen. Dat betekent nieuwe hoop voor gezinnen: als vader of moeder weer een baan heeft, kunnen zij zelf hun gezin onderhouden.  

Lees ook:

Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Eigen bedrijfje biedt jongeren in Libanon inkomen én hoop