Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Ik kijk weer met nieuwe hoop naar de toekomst’

Door de economische crisis in Libanon gaan veel bedrijfjes failliet en hebben steeds meer inwoners geen werk meer. Met een speciaal programma helpt Kerk in Actie de meest kwetsbare groepen aan een baan of aan een lening om een eigen bedrijf weer levensvatbaar te maken. De eigen zaak van Rima Al Berkachy draait nu weer goed: “Ik heb nu weer nieuwe hoop voor de toekomst.”

Een zware economische crisis en hyperinflatie houden Libanon al vier jaar in een ijzeren greep. Veel mensen kunnen nauwelijks rondkomen, zijn hun baan kwijt, en hebben door de geldontwaarding al hun spaargeld in rook zien opgaan. De crisis treft niet alleen de Libanezen zelf, maar ook de 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die er al jarenlang gastvrij onderdak vinden. 

Een baan biedt perspectief

Vooral rondom de Bekaavallei in het oosten en in het zuiden van Libanon is de armoede groot. De schermutselingen tussen Hezbollah en Israël aan de zuidgrens zorgen voor veel extra onrust. Partnerorganisaties van Kerk in Actie in Libanon doen er alles aan om de gevolgen van de oorlog zo klein mogelijk te houden voor de inwoners. 

Het hebben van werk biedt perspectief voor de toekomst, ook in Libanon. Met een speciaal programma helpt Kerk in Actie de meest kwetsbare groepen, waaronder vrouwen die zelf voor het gezinsinkomen moeten zorgen, aan een baan of geeft hun de mogelijkheid met een klein krediet hun eigen bedrijfje weer levensvatbaar te maken. 

Grotere kansen op de arbeidsmarkt

Het leven van Rima Al Berkachy is totaal veranderd sinds ze de training volgde van Kerk in actie. Ze woont in Deir Al Ahmar, een kleine stad in de Bekaavallei. Tot een paar jaar geleden was haar leven uitzichtloos. Door de ziekte van haar man was Rima kostwinner voor het gezin, maar ze raakte door de economische crisis haar baan kwijt. Via Facebook hoorde ze over het speciale project van Kerk in Actie dat de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot na het volgen van een vaktraining, en zelfs de mogelijkheid biedt om na het behalen van je diploma voor jezelf te beginnen. Rima greep haar kans, schreef zich in en volgde een intensieve training over bedrijfsmanagement en het maken van financiële planningen en begrotingen. 


Inspiratie voor andere vrouwen

Met het diploma op zak kon ze met hulp van Kerk in Actie haar eigen bedrijfje in houdbare producten sterker maken. Hierdoor kan ze zelf beter voor het gezinsinkomen zorgen én hebben nu ook twee anderen een baan in haar bedrijf. Met haar eigen bedrijf inspireert Rima veel vrouwen in haar dorp. Zij weten nu dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Voor Rima zelf smaakt dit succes ook naar meer. Ze wil graag ook op andere vlakken gaan inzetten voor haar gemeenschap en overweegt om zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Op deze manier draagt dit programma ook bij aan de sociale verhoudingen in het dorp.Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Eigen bedrijfje biedt jongeren in Libanon inkomen én hoop