Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Steun voor vrouwen met een klein bedrijf in Libanon

Libanon lijdt onder een zware economische crisis. Veel inwoners kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden. Daarom ondersteunt Kerk in Actie vrouwen in Libanon die een kleine onderneming starten. Uitgezonden medewerker Wilbert van Saane bezoekt drie van deze bedrijven in de Bekaavallei.

Zonnepanelen voor een pluimveehouderij

Als eerste ontmoet ik Suzanne. Zij houdt sinds 2014 pluimvee in een dorpje tegen de Syrische grens aan. Haar buren vonden het wel vreemd dat een vrouw dit werk doet. Maar Suzanne stoorde zich daar niet aan. Zij verdient inmiddels de helft van het gezinsinkomen. Ze verkoopt eieren en soms ook kippen en kalkoenen in de regio. 

Als deel van het project volgde Suzanne een training en leerde om de eieren beter in de markt te zetten. Ze maakt nu reclame op Instagram en Facebook, en heeft ook geprofiteerd van een microkrediet en een gift. Bij elkaar was dat 2000 dollar. Ze heeft daarvan zonnepanelen aangeschaft. Daardoor bespaart zij nu 75 dollar per maand aan stroomkosten. 

Nu Suzanne voorzien is van stroom kan ze aan de volgende investering denken: een broedmachine. Dat zal haar helpen om haar bedrijfje te laten groeien. De lening heeft ze al terugbetaald. “Mijn droom is om het bedrijf verder te laten groeien en professionaliseren.”  

Nieuwe hoop

“Dit project kwam precies op tijd om de pijn van vrouwelijke ondernemers als Suzanne te verzachten”, vertelt Ali Hijazi. Namens Lutheran World Relief, waarmee Kerk in Actie samenwerkt, geeft hij leiding aan dit project. “Dit project brengt nieuwe hoop”, vult Dick Loendersloot, relatiebeheerder van Kerk in Actie, aan.  

Hijazi legt uit: “De financiële sector in Libanon is in 2019 ingestort. Daarna volgden de pandemie en de explosie in de haven van Beiroet. Op dit moment hebben we te maken met politieke spanningen en gevechten aan de zuidgrens. De overheid is helaas niet in staat om iets te doen voor het midden- en kleinbedrijf.”

Dick Loendersloot vertelt dat het project er in de eerste plaats is om de ondernemers te steunen. “Zij profiteren van training, mentoraat en toegang tot microkredieten. Het is een combinatie van kennis en hulpmiddelen. 99 % van de kredieten wordt terugbetaald.” 

“Het project heeft ook nog andere aspecten,” vertelt Hijazi. “We steunen ondernemingen uit verschillende regio’s. De deelnemende ondernemers zijn een dwarsdoorsnede van de Libanese samenleving. We brengen hen met elkaar in contact en zo werken we aan sociale cohesie en stabiliteit in het land, en ook aan bewustwording van veiligheid op de werkvloer en grensoverschrijdend gedrag.”

De tuin van een guesthouse

Rond de middag komen we aan in het stadje Zahle. In een oud huis aan een riviertje runt Ghiwa Braidy een guesthouse. Vooral in de zomer is dit een goede plek voor een paar dagen vakantie. Het klimaat is prettig en er zijn veel toeristische trekpleisters in de buurt. 

Ghiwa vertelt dat het huis familie-eigendom is. “Mijn grootouders woonden hier. In 2018 ben ik met de auberge begonnen. Mijn ouders zijn met pensioen en helpen mij. We hebben vier kamers en we serveren een heerlijk ontbijt. Maar het waren zware jaren vanwege de economische crisis en de pandemie.”

Ook Ghiwa ontving een lening en gift. Ze gebruikte het om de tuin onder handen te nemen. Daardoor is de auberge een geliefde locatie aan het worden voor stellen op hun trouwdag. Ze volgde ook een training in hotellerie. De volgende stap is een efficiënter verwarmingssysteem zodat ze ook in de winter gasten kan ontvangen. 

Biologische boerderij

We rijden naar het noorden van de Bekaavallei. In een dorpje op de oostelijke hellingen van het Libanongebergte ligt de boerderij van de familie Akoury. We worden ontvangen door Petra Akoury. 

De familie verbouwt zowel groenten als fruit. Ze houden ook wat vee. Toeristen zijn welkom voor een dag op de boerderij. Alles gebeurt hier organisch en de familie wil bijdragen aan een circulaire economie. Ze zijn pioniers op het gebied van biologische landbouw.

In het kader van het project heeft Petra trainingen gevolgd en haar netwerk uitgebreid. Dankzij haar nieuwe contacten zet ze nu groenten en fruit af bij verschillende restaurants in de Bekaavallei. In de loop van het project heeft ze ook haar marketing aangescherpt en labels ontwikkeld voor de zuivelproducten. 

Het microkrediet gebruikt Petra voor de ontwikkeling van een klein guesthouse. Binnenkort is het mogelijk om hier te overnachten. Aan de gastvrijheid van de familie Akoury zal het niet liggen. Nadat we op de boerderij hebben rondgekeken, loodst Petra ons naar binnen waar de tafel gedekt staat, vol met voedsel dat rechtstreeks van hun land komt: biologisch, lokaal, gezond en lekker!  

Positieve impact

Ali Hijazi is enthousiast over deze bedrijfjes. “De eerste resultaten zijn hoopgevend. Je kunt zien dat er groei in zit. De ondernemingen hebben een positieve impact en creëren banen. We zien ook een mentaliteitsverandering. De ondernemers denken na over duurzaamheid en worden minder afhankelijk van externe ondersteuning.” 

Volgens Dick Loendersloot is het klimaat voor kleine ondernemingen nu beter dan twee jaar geleden. “De pandemie en de naschokken ervan zijn voorbij. De Libanese munteenheid is de afgelopen maanden stabieler geworden. Dat is erg belangrijk voor kleine ondernemers.” 

Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Eigen bedrijfje biedt jongeren in Libanon inkomen én hoop