Vluchtelingen uit Venezuela kwetsbaar voor misbruik

Sinds 2014 hebben bijna 6 miljoen Venezolanen hun land verlaten vanwege de politieke en sociaaleconomische crisis daar. Twee miljoen zijn naar buurland Colombia gevlucht. Vooral meisjes zonder familie lopen daar risico op seksuele uitbuiting. Kerk in Actie ondersteunt hen onder andere in Cartagena, waar ook kerken aangemoedigd worden hun deuren en harten voor hen open te stellen.

50.000 Venezolanen in Cartagena

Inmiddels wonen 50.000 Venezolanen in Cartagena aan de Atlantische Oceaan. Ze zoeken werk in het toerisme. Nu lopen ze langs drukke wegen koffie te verkopen of auto’s en motorfietsen te wassen, die wachten bij een stoplicht of in de file. Zo verdienen ze wat om dagelijks te overleven. Soms houden ze wat over om naar achtergebleven familie in Venezuela te sturen.

Werkloosheid en orkaan

De corona-pandemie heeft de inwoners van Cartagena zwaar getroffen: toeristen bleven in één klap weg. Een vijfde van de mensen raakte werkloos. Meer dan de helft van de werknemers heeft trouwens geen officiële baan, maar werkt in de informele sector. En alsof corona nog niet genoeg was, werden 155.000 mensen getroffen door orkaan Iota die in november 2020 grote delen van de stad onder water zette. Zware tijden, ook voor Colombianen.

“Jozef en Maria waren migranten zoals wij, toen ze naar Bethlehem gingen en nergens welkom waren.”

Daniela, vluchteling uit Venezuela

Jongeren opvangen en weerbaar maken

Kerk in Actie partner Renacer vangt in Cartagena twintig jongeren op, die te maken hadden met seksueel misbruik. Anderen verwijzen ze door. Daarnaast trainen ze op twee locaties jongeren en (jonge) ouders om herhaling van misbruik te voorkomen. Afgelopen jaar gaven ze voorlichting aan honderd jongeren en vijftig ouders, vooral meisjes en vrouwen. Ze lezen met hen de Bijbel en laten hen terugkijken op wat ze meegemaakt hebben. Ze leren hen wat hun rechten zijn en waar ze voor hulp terecht kunnen. En hoe je als ouders je kinderen kunt beschermen en steunen. Emely realiseert zich: “In het verhaal over Maria Magdalena zegt Jezus “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.” Hij laat zien dat het fout is om mensen te beschuldigen en dat mensenrechten voor alle mensen gelden.” Daniela meent: “Jozef en Maria waren migranten zoals wij, toen ze naar Bethlehem trokken en nergens welkom waren.”

Kerken als veilige haven

Daarnaast zijn inmiddels drie kerken betrokken bij deze problematiek. Aanvankelijk hielden kerken zich hier verre van de seksuele uitbuiting. De gelovigen wilden zich niet bemoeien met wat “tegen de wet is”. Inmiddels zijn ze tot een andere inzicht gekomen: ze helpen actief mee met de bestrijding van seksuele uitbuiting. Ruim honderd gelovigen van de drie kerken zijn getraind en komen nu in actie. Eén kerk verzorgde tijdens de coronapandemie lunches voor 200 Venezolaanse kinderen. De kerk van Erlin (45) heeft inmiddels een ruimte opengesteld waar kinderen, jongeren, docenten en familieleden over deze problemen kunnen praten. Erlin is zelf een Venezolaanse, die sinds haar 9e jaar in Colombia woont: “Met ons luisterend oor willen we de stilte rondom dit onrecht doorbreken.”

Preventie

Daarnaast is er samen met vijftig jongeren een digitaal jeugdnetwerk opgezet om seksuele uitbuiting te voorkomen. Jongeren praten mee met beleidsmakers van de stad.

Bedankt voor je steun aan dit werk om jonge Venezolaanse vluchtelingen te beschermen en weerbaar te maken.

Door de politieke en economische crisis in Venezuela steken vluchtelingen regelmatig de grens met Colombia over, op zoek naar bestaanszekerheid. Met name kinderen en jongeren zonder familie zijn kwetsbaar voor (seksuele) uitbuiting. De Colombiaanse organisatie Renacer begeleidt jongeren om te voorkomen dat ze in handen van mensenhandelaren vallen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project