Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Collecte van 30 nov 2025

Collecte Kerk in Actie 2025 - Zending (Rwanda, Advent)

Na de genocide van 1994 startte Mama Rose Mwana Ukundwa (Geliefd Kind) op, een opvangcentrum voor weeskinderen. Tegenwoordig begeleidt de organisatie ieder jaar 1300 kinderen en hun verzorgers, die te maken hebben met hiv of andere beperking.

Kwetsbare kinderen een veilig thuis bieden

Kinderen worden thuis bezocht, krijgen hulp op school. Verzorgers ontvangen steun met goed voedsel, inkomen en een zorgverzekering. Via sport en spel leren kinderen omgaan met hun ziekte. Want ook als je met hiv besmet bent, ben je geliefd en heb je een toekomst.

Wat betekent dit project voor Mariya Josee (13)?

Mijn moeder en ik waren vaak ziek. Door Mwana Ukundwa werden we getest en kregen we een zorgverzekering. We gebruiken nu medicijnen tegen hiv. Ik ga vaak op zaterdagen naar het centrum. Daar zijn ook andere kinderen met mijn ziekte. Ik voel me nu veel beter. Ik ben niet meer alleen met mijn moeder. We leren over God en over onze ziekte. We lezen, zingen en dansen samen. Marie-Louise komt vaak bij ons langs. Ik kreeg een schooluniform en lesmateriaal. Mijn moeder ging bij de spaargroep. Daardoor hebben we nu een eigen huis met bananen- en avocadobomen.” 

Meer lezen: kerkinactie.nl/kinderenrwanda

Over dit project

Wat begon als een opvangcentrum voor weeskinderen na de genocide van 1994 in Rwanda, groeide uit tot een stevige organisatie voor kinderen en verzorgers, die te maken hebben met hiv en kinderen die geen veilig thuis hebben. Kinderen worden thuis bezocht, krijgen hulp op school. Verzorgers ontvangen steun met goed voedsel, inkomen en een zorgverzekering. Via sport en spel leren kinderen omgaan met hun ziekte. Want ook als je met hiv besmet bent, ligt er nog een hele toekomst voor je.