Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Samen tegen armoede

Het nieuwste CPB-rapport liegt er niet om: in 2024 leeft een miljoen mensen in Nederland in armoede. Tijd voor actie! Met de campagne 'Samen tegen armoede' maken kerken in samenwerking met de Voedselbank een vuist tegen dit groeiende probleem. Sluit jouw kerk aan? Lees hoe je kunt meedoen met deze landelijke actie.

Samen tegen armoede

Armoede. Opeens is het ook een zichtbaar thema in Nederland. Het aantal aanvragen bij de Voedselbank steeg het afgelopen jaar met maar liefst 36 procent. Met de campagne Samen tegen armoede dragen kerken eraan bij dat mensen in armoede er niet alleen voor staan. 

Doe mee!

Jouw gemeente kan op 2 manieren helpen:

1. Meld de kerk aan als inleverpunt voor de voedselbank 

Wil jij met jouw gemeente iets betekenen voor mensen in je omgeving? Word dan inleverpunt voor de Voedselbank en zet de deur van de kerk minimaal 1 keer per week open voor iedereen die in actie wil komen tegen armoede in Nederland. Kerk in Actie helpt je om jullie actie te promoten in je dorp of wijk. In deze handleiding lees je wat het betekent om inleverpunt te zijn.

Meld je aan als inleverpunt

Na je aanmelding ontvang je automatisch een mail met een handleiding en een bestelmogelijkheid voor promotiemateriaal.

2. Doe mee met de voedselpakkettenactie

  • Wil je wel meedoen met Samen tegen armoede, maar de actie tot je eigen gemeente beperken? Doe dan mee met de voedselpakkettenactie. De Voedselbank heeft een lijstje samengesteld van producten die landelijk het meest nodig zijn. Vraag gemeenteleden die te doneren. Lees in de handleiding hoe je de actie organiseert of laat groeien in jouw gemeente. Van Kerk in Actie krijg je speciale pakketdozen om deze producten in te verzamelen. De Voedselbank zorgt ervoor dat deze dozen terechtkomen waar de nood het hoogst is. Op deze pagina kun je flyers en posters bestellen om je gemeenteleden te informeren.

Bestel voedseldozen bij Kerk in Actie


Meer over Samen tegen armoede


Met Samen tegen armoede helpt Kerk in Actie mensen in armoede direct met de voedselpakkettenactie voor de Voedselbank. Maar we helpen mensen ook om structureel uit schulden te komen of om niet in diepere armoede te raken als ze al schulden hebben. Daarvoor werken we ook samen met
SchuldHulpMaatje. Met onze hulp kan deze organisatie nieuwe plekken openen waar mensen worden geholpen om uit de schulden te komen. 

Meer lezen? We hebben alle vragen en antwoorden over de actie voor je op een rij gezet. 

Op 29 maart 2023 hield Kerk in Actie een webinar over de actie Samen tegen armoede. Kijk dit webinar hier terug:


Update juni:
de Immanuëlkerk in Veldhoven is gestart als inleverpunt! Lees er hier meer over.

Samen zijn we de kerk in actie, en staan we op tegen armoede in Nederland. Dank voor je betrokkenheid!

Veelgestelde vragen