Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Actieweek Kerk in Actie voor Voedselbank groot succes

Maar liefst 150 kerkelijke gemeenten deden in januari mee met de actieweek van Kerk in Actie voor de Voedselbank. Samen haalden ze 5000 dozen op. Een fantastisch resultaat.

De actieweek was onderdeel van de Kerk in Actie-campagne Samen tegen armoede. Kerk in Actie is deze campagne eind 2022 gestart om de Voedselbank - die door de toegenomen armoede steeds meer klanten krijgt - van extra producten te voorzien. De Voedselbank leeft van wat bedrijven en supermarkten overhouden, maar die kopen steeds verstandiger in om voedselverspilling tegen te gaan. Kortom: meer vraag, minder aanbod. In de praktijk betekent dit dat gezinnen op sommige plekken nu bijvoorbeeld een keer per twee weken in plaats van elke week voedsel kunnen komen halen. De Voedselbank zocht daarom de samenwerking met Kerk in Actie, die zich samen met lokale gemeenten de komende jaren inzet om nóg meer voedsel in te zamelen.

Dozen bijbesteld

Gemeenten die met de actie meededen, konden bij Kerk in Actie speciale - gratis - voedseldozen bestellen om de ingeleverde producten in te verzamelen. In Franeker dachten ze in eerste instantie met 25 dozen toe te kunnen, maar “de actie was een groot succes. We hebben een paar keer dozen bijbesteld en hebben er uiteindelijk zo’n 75 kunnen vullen. De media vonden onze actie ook interessant. Zowel Omroep Fryslân - televisie en radio - als plaatselijke kranten hebben er aandacht aan besteed”, aldus Wessel Veenstra, voorzitter  van de diaconie van de Protestantse Gemeente Franeker.

Winkelen

Kerk in Actie heeft nog meer enthousiaste reacties uit gemeenten ontvangen. De Hervormde Gemeente Scherpenzeel vulde maar liefst 400 dozen met een winkelwaarde van 7000 euro. Joke van der Steen van de diaconie van Protestantse Gemeente Maas- en Beekdal vertelt: “Onze gemeenteleden hebben tijdens de actieweek veel levensmiddelen meegebracht naar de kerk om de dozen mee te vullen. Maar er werd ook veel geld overgemaakt op de rekening van de diaconie. Daarvan konden we flink gaan winkelen om nog meer dozen te vullen. Alle levensmiddelen zijn naar de voedselbank gebracht, daar waren de vrijwilligers ook blij met het resultaat!”
De diaconie van de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Ede startte al in de adventstijd met het inzamelen van de producten. Via een speciale, eigen adventskalender konden gemeenteleden iedere dag een product van het lijstje in hun voedseldoos stoppen. “Onze plaatselijke voedselbank was erg onder de indruk van het resultaat van onze actie. We zijn een kleine gemeente, maar er is ongelooflijk veel gegeven. De voedselbank kon 50 gevulde voedseldozen bij ons ophalen!” 

Kerk in Actie kijkt terug op een geslaagde actieweek en dankt alle deelnemende gemeenten hartelijk voor hun inzet. Samen tegen armoede! 

Wordt jouw kerk ook inleverpunt voor de Voedselbank?

In 2024 leven meer dan een miljoen Nederlanders in armoede. De Voedselbank kan de toenemende vraag niet meer aan. Daarom komen kerken in het hele land in actie door inleverpunt voor de Voedselbank te worden.

Inleverpunt worden betekent dat je op een of meerdere momenten per week je kerkgebouw openstelt om producten van mensen uit je buurt in ontvangst te nemen voor de Voedselbank. Kerk in Actie helpt om hiervoor PR te maken in jouw omgeving. Een prachtige manier om als kerk relevant te zijn! Doet jouw gemeente mee?

Lees meer en meld jouw kerk aan 

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)