Het is bloedheet in Nederland, en veel mensen zoeken verkoeling in de schaduw of aan het water. Maar in andere delen van de wereld is extreme hitte geen incident, maar een terugkerend probleem dat levens ontwricht. In landen als Pakistan en Kameroen – waar Kerk in Actie samenwerkt met lokale partnerorganisaties – heeft de hitte levensbedreigende gevolgen voor voedsel- en drinkwatervoorziening en de gezondheid van mensen.
Kerk in Actie steunt initiatieven die verschil maken, soms met simpele maar doeltreffende oplossingen, bijvoorbeeld in Pakistan en Kameroen.
Kameroen: bomen tegen de zon en zonne-energie voor water
In het droge noorden van Kameroen is de situatie schrijnend. Hier groeit nauwelijks iets, en schaduw is schaars. De zon brandt genadeloos en er is weinig beschutting. Een partnerorganisatie van Kerk in Actie werkt hier aan structurele oplossingen die een lange adem vergen, maar grote impact hebben.
Zo worden bomen geplant op kale vlaktes. Elke boom kost slechts 25 eurocent per zaailing, maar biedt op termijn schaduw, verkoeling én draagt bij aan herstel van het ecosysteem. Tegelijkertijd worden vrouwen ondersteund met trainingen – bijvoorbeeld over hoe ze zich kunnen organiseren in spaargroepen of beter kunnen reageren op noodsituaties, zoals een langdurige droogte of hittegolf.
Ook wordt een ander groot probleem aangepakt: toegang tot water. Waar vrouwen vroeger in de hete zon moesten lopen om water te halen en dit handmatig oppompten, is nu een zonne-energiesysteem geïnstalleerd dat via ondergrondse leidingen het water naar de dorpen brengt. Dat scheelt niet alleen energie en tijd, maar voorkomt ook oververhitting en fysieke uitputting.
Een lokale tip laat zien hoe inventiviteit zelfs zonder technologie kan helpen: mensen vullen waterflesjes, stoppen deze in een natte sok en zetten ze in de schaduw. Zo koelt het water af, door verdamping. Zonder koelkast toch een koel drankje: een slimme oplossing in een heet klimaat.
Pakistan: praktische hulp tijdens de hittegolf
In Pakistan krijgen veel mensen te maken met gevaarlijk hoge temperaturen, vaak boven de 45 graden. Vooral in arme, afgelegen gebieden leidt dit tot uitdroging, gezondheidsproblemen en zelfs sterfte. De partnerorganisaties van Kerk in Actie spelen in op deze nood met praktische en toegankelijke hulpmaatregelen.
Een belangrijk onderdeel is voorlichting. Tijdens speciale voorlichtingssessies en via posters leren mensen hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen oververhitting. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze zelf ORS kunnen maken. ORS staat voor oral rehydration solution en is een mengsel van water, zout en suiker dat helpt om uitdroging tegen te gaan. Het vult snel vocht en belangrijke zouten in het lichaam aan, bijvoorbeeld na vochtverlies door zweten of diarree.
Daarnaast worden waterpunten ingericht op strategische plekken, zoals in de buurt van scholen of markten. Scholieren krijgen hervulbare waterflessen om ook tijdens de lessen voldoende te drinken. In dorre woestijngebieden, waar nauwelijks water beschikbaar is, worden tankwagens met water ingezet – niet alleen voor mensen, maar ook voor hun vee.
Ook wordt levensreddende kennis gedeeld: wat doe je als iemand tekenen van een zonnesteek vertoont? Wie weet hoe je dan moet handelen, kan levens redden.
Hoopvolle voorbeelden van veerkracht
Extreme hitte is een groeiend probleem, mede door klimaatverandering. Maar deze voorbeelden uit Pakistan en Kameroen laten zien dat lokale oplossingen, aangepast aan de omstandigheden en ondersteund door betrokken organisaties, écht verschil maken. Of het nu gaat om een eenvoudig flesje water, een stukje schaduw of toegang tot duurzame energie: met kleine middelen wordt levensreddende impact gemaakt.
Via haar programma Noodhulp ondersteunt Kerk in Actie partners die noodhulp bieden bij klimaatrampen en werken aan weerbaarheid in een veranderend klimaat, omdat iedereen recht heeft op veiligheid, gezondheid en waardigheid, ook als de temperatuur stijgt.