Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ga mee op reis naar Moldavië! 

Steunt jouw gemeente actieland Moldavië of zijn jullie hierin geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de actielandenreis naar Moldavië van 4-14 april. 

Programma 

Ontdekken wie de mensen achter de Kerk in Actieprojecten in Moldavië zijn? Dát doe je met deze reis. Je ontmoet initiatiefnemers en medewerkers van de projecten, maar ook de mensen voor wie zij zich inzetten. Sterker: juist met hén trek je een aantal dagen op, je logeert bij hen en doet mee met hun dagelijkse activiteiten. 

We vertrekken met 28 deelnemers naar Moldavië. Na een gezamenlijke start in de hoofdstad Chisinau, splitsen we op in groep A en groep B. Groep A verblijft een aantal dagen in een dorp waar Moldovan Christian Aid (MCA) actief is en een aantal dagen op een locatie van organisatie Bethania. Groep B verblijft eveneens in een MCA-dorp, en daarnaast op een plek waar Youth for Christ werkt. Twee aan twee logeer je deze dagen bij een Moldavische familie en breng je een groot deel van de dag met hen door. Meld je je aan voor deze reis, dan kun je je voorkeur voor groep A of B aangeven. De tiendaagse reis wordt vervolgens gezamenlijk afgesloten in Chisinau, waar we op Palmzondag een dienst meemaken in een orthodoxe kerk.  

Met zowel groep A als B reizen 2 Kerk in Actie-reisleiders mee. Uiteraard is er gedurende de hele reis alle ruimte voor bezinning en reflectie op wat we zien, horen en ervaren.  

Deelnemers 

Steunt jouw gemeente actieland Moldavië of zijn jullie hierin serieus geïnteresseerd? Dan mogen maximaal 2 personen (geen echtpaar) uit jouw gemeente zich aanmelden voor deze reis. Een belangrijke voorwaarde voor deelname is dat je bereid bent om na afloop van de reis je ervaringen te delen in je eigen gemeente én daarbuiten. Zodat nog meer gemeenten enthousiast worden om actieland Moldavië te gaan steunen. Het is daarom belangrijk dat je je als deelnemer herkent in dit profiel: 

  • Je bent een actief diaconaal betrokken gemeentelid
  • Je bent communicatief sterk, je kunt goed een verhaal overbrengen  
  • Je bent bereid en gemotiveerd om je reiservaringen binnen en op verzoek van Kerk in Actie ook buiten je eigen gemeente te delen   
  • Je bent mentaal en fysiek fit, energiek, flexibel en avontuurlijk 
  • Je staat ervoor open om andere culturen te leren kennen en je hierop te bezinnen  
  • Je verstaat Engels  

Doordat je de reis samen met deelnemers uit andere actielandgemeenten doet, is er alle gelegenheid om ideeën uit te wisselen. 

Aanmelden 

Let op: als je je voor deze reis aanmeldt, betekent dat niet automatisch dat je ook meegaat. Tot 5 januari kun je je hier aanmelden. Meteen daarna maakt Kerk in Actie een eerlijke verdeling tussen deelnemers uit bestaande en nieuwe actielandgemeenten. Uiterlijk half januari hoor je of je in april 2025 mee kunt of op de wachtlijst voor een volgende reis (datum nog onbekend) bent geplaatst. Ga je mee met de reis in april, dan vindt er op woensdag 26 februari 2025 een voorbereidingsdag plaats. 

Kosten 

De actielandenreis Moldavië kost € 1594 per persoon. In deze prijs is inbegrepen: vliegticket Amsterdam-Chisinau v.v., transport in Moldavië, accommodatie en maaltijden, mogelijke excursie, reisverzekering. 

Niet inbegrepen: annuleringsverzekering, eigen excursies of aankopen. 

De actielandenreis Moldavië is geen luxe reis. Je logeert een groot deel van de tijd bij de lokale bevolking en ontdekt hoe het leven in Moldavië écht is. Daardoor is de reis wel een onvergetelijk avontuur, vol met bijzondere ontmoetingen, verrijkende ervaringen en nieuwe inzichten. 

Kerk in Actie organiseert de actielandenreizen in samenwerking met reisorganisatie Livingstone. 

Let op: een actielandenreis naar Colombia en Rwanda is in de maak. Houd onze berichtgeving in de gaten! 

Vragen? 

Heb je interesse in deze reis, maar wil je eerst nog iets vragen? Neem contact op met je Kerk in Actie-consulent. 

Partnerorganisaties Moldavië 

  • Moldovan Christian Aid (MCA) - Door de slechte economische situatie in Moldavië werkt een groot deel van de beroepsbevolking van dit armste land van Europa in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Moldovan Christian Aid (MCA) traint samen met lokale kerkelijke gemeenten kinderen en jongeren om ouderen in hun dorp te helpen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het maakt jong en oud minder eenzaam.  
  • Bethania - In de twee dagcentra van de christelijke organisatie Bethania krijgen kwetsbare kinderen een gezonde maaltijd, huiswerkbegeleiding en is er tijd voor ontspanning. Ook ouderen zijn hier welkom. Zij ontvangen bovendien maaltijden en zorg thuis. Zo geeft Bethania jong en oud de liefde en aandacht die ze thuis vaak missen. 
  • Youth for Christ - Om te voorkomen dat kinderen in Moldavië aan hun lot worden overgelaten en daardoor het risico lopen om in verkeerde handen terecht te komen, zet Youth for Christ op doordeweekse dagen kerken als naschoolse opvang in. Kinderen krijgen er een gezonde maaltijd, hulp bij hun huiswerk en ze kunnen meedoen met sportieve of creatieve activiteiten. Veel van deze kinderen ontdekken voor het eerst wat het is om op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan, een belangrijke ervaring voor de rest van hun leven. 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)