Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ga mee op reis naar Rwanda

Steunt jouw gemeente actieland Rwanda of zijn jullie hierin geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de actielandenreis naar Rwanda van 7-19 juni 2025.

Prachtige uitzichten, een indrukwekkende flora en fauna en vriendelijke mensen, dat is Rwanda. Ga mee naar dit ‘land van de duizend heuvels’, dat zich na een heftige geschiedenis op een indrukwekkende manier omhoog heeft geknokt. Met deze actielanden reis ontdek je niet alleen een prachtig land, maar ook wie de mensen achter de Kerk in Actieprojecten in Rwanda zijn. Je ontmoet initiatiefnemers en medewerkers van de projecten, maar ook de mensen voor wie zij zich inzetten. Het mooie van deze reis is dat we samen met hen aan de slag gaan: samen bomen planten, samen naar de kerk, samen een kerk opknappen en nog veel meer. Zo ontstaat er échte ontmoeting. 

Programma 

Te gast bij de kerk 
We beginnen de reis op een aantal plekken waar de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda actief is. In de afgelopen tijd hebben zij veel kerkgebouwen moeten sluiten omdat ze niet aan de juiste eisen zouden voldoen. We steken de handen uit de mouwen een of meerdere gebouwen wellicht weer gebruikt kunnen worden. Ook zijn we te gast bij een ‘lichtgroep’ waar daders en slachtoffers van de genocide (1994) elkaar weer leren vertrouwen. Ongetwijfeld een indrukwekkende ervaring. Natuurlijk gaan we ook bij onze Rwandese broeders en zusters naar de kerk. Benieuwd of ze ons aan het dansen krijgen! 

Te gast bij een bijzondere organisatie 
We vervolgen onze reis naar de bijzondere organisatie Mwana Ukundwa, wat ‘geliefd kind’ betekent. De hartelijke ‘mama Rose’ startte deze organisatie na de genocide aanvankelijk om weeskinderen op te vangen, maar inmiddels is het een veilige plek voor kinderen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze hiv hebben. We mogen aanschuiven bij een zelfhulpgroep voor ouders van kinderen met HIV en ongetwijfeld ontkomen we ook hier niet aan een dans, want ondanks alle moeilijkheden kan het een vrolijke boel zijn bij deze mooie organisatie. 

Te gast bij de zusters 
We eindigen de reis door een aantal dagen door te brengen bij de diaconessengemeenschap in de omgeving van het Kivu-meer. Deze zusters zijn een grote steun voor arme boerengezinnen in hun regio. Ze helpen hen met voedsel en trainingen om beter in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Gezond eten staat bij hen centraal en wij helpen mee op het land. De zusters houden ook van samen zingen! Natuurlijk brengen we ter afsluiting ook een dag door op het prachtige, rustgevende Kivu-meer. 

Voordat we terug naar huis gaan, zijn we nog een dag in de hoofdstad Kigali, waar we onder andere een bezoek brengen aan het indrukwekkende genocide memorial. Tijdens de gehele reis verblijven we in guesthouses. 

Deelnemers 

Er kunnen 12-14 deelnemers mee met deze reis. Steunt jouw gemeente actieland Rwanda of zijn jullie hierin serieus geïnteresseerd? Dan mogen maximaal 2 personen (geen echtpaar) uit jouw gemeente zich aanmelden voor deze reis. Een belangrijke voorwaarde voor deelname is dat je bereid bent om na afloop van de reis je ervaringen te delen, zodat nog meer gemeenten enthousiast worden om actieland Rwanda te gaan steunen. Het is daarom belangrijk dat je je als deelnemer herkent in dit profiel: 

  • Je bent een actief diaconaal betrokken gemeentelid  
  • Je bent communicatief sterk, je kunt goed een verhaal overbrengen  
  • Je bent bereid en gemotiveerd om je reiservaringen te delen   
  • Je bent mentaal en fysiek fit, energiek en flexibel 
  • Je staat ervoor open om andere culturen te leren kennen en je hierop te bezinnen  
  • Je verstaat Engels 

Doordat je de reis samen met deelnemers uit andere actielandgemeenten doet, is er alle gelegenheid om ideeën uit te wisselen. 

Aanmelden 

Steunt jouw gemeente actieland Rwanda of zijn jullie hierin serieus geïnteresseerd? Meld je dan aan voor deze actielandenreis. Dat kan tot 28 maart 2025. Vol=vol, dus zorg dat je erbij bent! Op woensdag 16 april 2025 vindt er een (verplichte) voorbereidingsdag plaats. 

Kosten 

De actielandenreis Rwanda kost € 2325 per persoon. In deze prijs is inbegrepen: vliegtickets Brussel-Kigali v.v., transport in Rwanda, accommodatie en maaltijden, (verplichte collectieve) reisverzekering. 

Niet inbegrepen: visum, annuleringsverzekering en eventuele eigen excursies, consumpties of aankopen. 

Tips 

  1. Heb je zelf geen interesse? Breng anderen uit je gemeente op de hoogte van deze reis. 
  2. Deze actielandenreis heeft als doel de verbondenheid tussen Rwanda en de kerken in Nederland te versterken. Met jouw deelname help je daaraan mee. Wellicht wil je diaconie bijdragen in de kosten van de reis, als investering in deze verbondenheid.  
  3. Als je meegaat met deze reis, vragen we je om na afloop je ervaringen te delen, zodat meer gemeenten enthousiast worden om actieland Rwanda te steunen. Ben je zelf niet zo'n presentator? Ga dan samen met iemand die daar juist wel goed in is. 

Kerk in Actie organiseert de actielandenreizen in samenwerking met reisorganisatie Livingstone. 

Vragen? 

Heb je interesse in deze reis, maar wil je eerst nog iets vragen? Neem contact op met je Kerk in Actie-consulent. 

Partnerorganisaties Rwanda 

  • Presbyteriaanse kerk van Rwanda (EPR) – Jongeren, armen en slachtoffers van de genocide: de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR) heeft extra aandacht voor hen. Veel jongeren hebben te maken met armoede en werkloosheid. De kerk geeft hun trainingen om hun talenten te ontdekken. Arme gemeenteleden van de kerk leren hoe ze met betere landbouwmethoden en via spaargroepen hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Voor mensen met trauma’s door de genocide (1994) organiseert de kerk ‘lichtgroepen’, zodat daders en slachtoffers weer samen verder kunnen.   
  • Diaconessengemeenschap ABK - In Rwanda leeft zo’n 70 procent van de inwoners van de landbouw. Omdat er te weinig grond beschikbaar is voor iedereen, leeft een groot aantal mensen onder de armoedegrens. De Rwandese diaconessen ondersteunen en trainen arme boerengezinnen in hun regio. Zo kunnen zij hun gezinnen beter voeden en verdienen ze voldoende geld om hun kinderen naar school te laten gaan. 
  • Association Mwana Ukundwa/AMU – Wat begon als een programma voor de opvang van weeskinderen na de genocide in 1994, is uitgegroeid tot een organisatie die steun biedt aan gezinnen met kinderen met hiv en kinderen die geen veilig thuis hebben. Kinderen krijgen hulp bij hun schoolwerk en leren door middel van sport en spel omgaan met hun problemen. Hun verzorgers kunnen deelnemen aan zelfhulpgroepen en spaargroepen en worden geholpen met financiën en een zorgverzekering.  

Ja, ik meld me aan voor de actielandenreis naar Rwanda

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)