Na de zware aardbeving die Myanmar eind maart trof, vroegen we je om te geven voor noodhulp. Dankzij alle hartverwarmende giften kunnen we lokale kerken in Myanmar ondersteunen om levensreddende hulp te bieden. De hulpverlening in het land komt op gang, maar wegen en ziekenhuizen zijn verwoest, het is extreem warm (meer dan 40°C) en sommige gebieden zijn niet toegankelijk voor hulpverleners. Kerken, die al ter plaatse zijn, zetten alles op alles om slachtoffers te helpen. Dit is wat zij doen.
Meteen na de aardbeving vormde een van onze partnerorganisaties in Myanmar twee noodhulpteams, om hulp te bieden in de getroffen regio’s Shan en Mandalay. Deze teams werken nauw samen met lokale kerken en met de Raad van Kerken in Myanmar. Kerken bieden onderdak aan deze, en andere, noodhulpteams en stellen hun gebouwen en terreinen open als opvangplekken.
Meer dan 50.000 mensen in acute nood
De noodhulpteams laten weten dat 50.000 mensen in 46 dorpen direct getroffen zijn en dringend hulp nodig hebben. Onder hen zijn bijna 20.000 kinderen en meer dan 3.600 mensen met een beperking. De hulpteams doen er alles aan om deze mensen te bereiken met voedsel, schoon drinkwater, hygiënepakketten, medicijnen en medische zorg.
Direct in de eerste week na de aardbeving kregen 500 mensen voedsel, water en hygiënekits. Daarnaast ontvingen 300 gezinnen een pakket met tentzeil, touw, slaapmatten, muskietennetten, een emmer en waterzuiveringstabletten. De komende weken krijgen nog eens 3.000 mensen een pakket met medische en verzorgingsproducten. Zwangere vrouwen of jonge moeders krijgen een pakket met materialen voor een veilige bevalling of het verzorgen van pasgeborenen.
Medische en traumahulp
Een andere partnerorganisatie van Kerk in Actie heeft een medisch team gestuurd, bestaande uit vier artsen en drie verpleegkundigen, om via lokale kerken medische zorg te bieden. Daarnaast bieden kerken psychosociale zorg: traumahulp. Dat is uniek in dit land, waar praten over wat je meemaakt een groot taboe is. De Raad van Kerken van Myanmar heeft kerk- en jeugdleiders getraind in psychosociale zorg, zodat zij jongeren die lijden onder het jarenlange geweld in hun land, kunnen helpen bij traumaverwerking. Deze getrainde vrijwilligers zet de Raad van Kerken nu ook in om slachtoffers in het aardbevingsgebied geestelijk bij te staan.
Schade aan kerken
Kerken zijn ook zelf getroffen. We krijgen veel berichten binnen van schade aan kerkgebouwen, zie de foto's onder dit bericht. Hoewel deze schade veel verdriet veroorzaakt, gaat de eerste zorg van kerken nu uit naar de getroffen bevolking.
Hulp blijft nodig
Dankzij alle giften kunnen lokale kerken een baken van hulp en hoop zijn voor de getroffen gemeenschappen. Hartelijk dank voor je steun, gebed en betrokkenheid! Hulp blijft ook de komende tijd heel hard nodig en kerken zullen hun hulpverlening verder uitbreiden. Giften zijn daarom nog steeds erg welkom.
Methodistenkerk in regio Mandalay
Baptistenkerk in stad Mandalay