In een wereld vol onzekerheid blijft Kerk in Actie zich onvermoeibaar inzetten voor mensen in kwetsbare situaties. Het deze week gepubliceerde jaarverslag laat zien hoe Kerk in Actie – samen met kerken en partnerorganisaties en dankzij steun van lokale gemeenten en talloze donateurs, in Nederland en wereldwijd – hoop brengt op plaatsen waar die het hardst nodig is.
In meer dan dertig landen bood Kerk in Actie hulp, samen met ruim 280 kerken en partnerorganisaties. Denk aan klimaatadaptatie in Indonesië en delen van Afrika, kinderbescherming in Ghana, Colombia en India, en armoedebestrijding en schuldhulpverlening in Nederland. Ter illustratie: samen met partner Cards in India zorgde Kerk in Actie ervoor dat er in 75 dorpen geen kinderarbeid meer plaatsvindt, en 2.700 kinderen een plaats kregen op een school met internaat. In Zuid-Ethiopië werden 800 jongeren getraind als kleine ondernemer en leerden 1.560 vrouwen om in spaargroepen samen te werken. In het Midden-Oosten kregen tienduizenden slachtoffers van de oorlog noodhulp, zorg en onderwijs.
De betrokkenheid bij de nood in Oekraïne blijft onverminderd groot. Samen met de Samenwerkende Hulporganisaties werd via Giro555 maar liefst 25 miljoen euro ingezameld voor slachtoffers van het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten. “Onze relatiebeheerders onderhouden nauw contact met partnerorganisaties,” zegt Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie. “Samen getuigen we van geloof, hoop en liefde – op zichtbare plekken, maar ook op locaties die zelden de schijnwerpers halen.”
Kerk in actie in eigen land
De campagne Samen tegen armoede in Nederland bood kwetsbare landgenoten nieuw perspectief. Meer dan 75 kerkelijke inleverpunten ondersteunden de Voedselbank met producten, en ruim 10.000 mensen met schulden kregen hulp van een maatje om hun leven weer op de rit te krijgen. In november gingen ruim 7.000 vrijwilligers langs de deuren om geld op te halen voor kinderen in Oekraïne. Deze huis-aan-huiscollecte bracht maar liefst €720.000 op.
Kerk in Actie blijft zich ook inzetten voor nieuwkomers in Nederland, die voor grote uitdagingen staan. Via het project Thuisgevers kregen 762 statushouders onderdak. Daarvan zijn er inmiddels 384 doorgestroomd naar een definitieve woonplek. Ook blijven de Protestantse Kerk en Kerk in Actie bij de overheid aandacht vragen voor het instandhouden van de bed-bad-broodregeling. De Groot: “De meest kwetsbare mensen in onze samenleving mogen we nooit laten vallen. De kerk zal altijd hulp blijven bieden aan mensen die dit het hardste nodig hebben.”
Netwerk van hoop
Samen met lokale gemeenten, donateurs en partners wereldwijd wil Kerk in Actie een netwerk van hoop zijn. “We merken telkens weer hoe belangrijk het is dat mensen weten: we staan er niet alleen voor”, zegt De Groot. “Het jaarverslag laat zien hoe we bouwen aan een samenleving, dichtbij en ver weg, waarin mensen tot hun recht komen.”
Download het jaarverslag van Kerk in Actie over 2024