Veel Mayavrouwen in Guatemala zijn niet naar school geweest of kunnen niet verder leren. Jonge Maya-vrouwen willen een ander leven dan hun moeders en oma’s, die het huishouden runnen. Ze willen hun eigen geld verdienen en dezelfde kansen krijgen als mannen. Een hulporganisitie in Guatemala leert Maya-vrouwen een eigen bedrijf opzetten. Kijk de tv-uitzendingen van EO Metterdaad terug over deze partner van Kerk in Actie.
- Bekijk de uitzending over Angela (22 maart 2025)
- Bekijk de uitzending over Lorena (29 maart 2025)
Angela is nu imker
Angela (23) woont op de boerderij van haar ouders. Haar moeder doet het huishouden en verzorgt de kippen, kalkoenen en varkens. Haar vader werkt als loonwerker, maar verdient onvoldoende om zijn gezin te onderhouden. Dus moest Angela als kind haar moeder na schooltijd helpen om snacks te maken en te verkopen. Als ze ongewenst zwanger raakt, is dat een grote schande. Ze laat zich niet dwingen tot abortus: haar zoon Juan wordt geboren. Angela raakt in een diepe depressie. Met hulp van haar familie, maar ook van een hulporganisatie komt ze uit het diepe dal. Ze kan het vak van imker leren. “Voor mij is dit project een geschenk van God. De bijen hebben me enorm geholpen om mijn problemen te overwinnen. Bijen spiegelen je eigen gevoelens. Ik wil weer voor mijn leven te vechten. De bijen geven me hoop.” Angela heeft zelfs de ambitie om psycholoog te worden en andere vrouwen te ondersteunen om zich ook te ontwikkelen. “Als vrouwen werken kunnen we laten zien, dat we net als mannen een onderneming kunnen runnen.”

Lorena bouwt aan haar kippenfarm
Ook Lorena (20) woont met haar familie op een boerderij. Haar moeder verbouwt groenten en verzorgt varkens, terwijl haar vader als boerenknecht werkt. Het gezin kan slechts drie maanden per jaar van hun land leven. Lorena heeft een zware jeugd, waarin ze veel huishoudelijk werk moet doen en al vroeg haar eigen schoolspullen bij elkaar moet verdienen. Na de basisschool gaat ze fulltime werken in de schoonmaak. Samen met vrouwen in haar familie maakt ze traditionele Guatemalteekse vrouwenrokken, maar verdient daar weinig mee. Ze ervaart ongelijkheid tussen jongens en meisjes: haar broers hebben veel meer vrijheid. Dankzij de Barbara Ford Foundation en met steun van Kerk in Actie leert ze kippen houden. Als start krijgt ze 25 kippen, materiaal om een kippenhok te bouwen, voer, voerbakken en waterbakken. Nu verkoopt ze eieren en spaart ze om haar bedrijf uit te breiden tot 500 kippen, zodat ze zelfstandig kan leven en financieel onafhankelijk wordt. Lorena durft weer te dromen: wie weet kan ze ooit wel chef-kok worden...

Steun dit werk
Veel meer jonge Maya-meisjes willen een vak leren zoals Angela en Lorena.
Geef hen die kans via Kerk in Actie of via EO Metterdaad.
Steun dit werk via het programma Werelddiaconaat