Kerk in Actie start een noodhulpactie om ontheemden in Libanon te voorzien van eten en drinken, psychosociale steun en geld voor een tijdelijk onderkomen. Door de luchtaanvallen op Hezbollah-doelen is een half miljoen Libanese vluchtelingen vanuit het zuiden onderweg naar het noorden.
Het conflict tussen Israël en Hezbollah escaleert steeds verder. Als gevolg van de luchtaanvallen in het zuiden en in de Bekavallei slaan veel Libanezen massaal op de vlucht. Dit terwijl de situatie in Libanon voor de bevolking al dramatisch is. Door de zware economische crisis, de hyperinflatie en de opvang van miljoenen Syrische vluchtelingen leeft een groot deel van de inwoners in armoede. Nu komt daar mogelijk nog een oorlog bij.
Toegenomen spanningen
De spanningen in het hele land zijn flink toegenomen, merkt Wilbert van Saane, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie in Beiroet. Hij werkt als theologiedocent aan Haigazian University en woont samen met zijn Libanese vrouw Rima en tienerzoon Pieter in een appartement bij de universiteit. “Op de doorgaande wegen staan heel veel auto’s in de file met vluchtelingen vanuit het zuiden” vertelt hij in het Nederlands Dagblad. “Rond de ziekenhuizen reden de afgelopen dagen ambulances af en aan om gewonden op te vangen vanuit de buitengebieden.” Voor zijn vrouw Rima halen de aanvallen oude wonden open. “Ze is opgegroeid in de burgeroorlog die van 1975 tot 1990 duurde. De geluiden van nu herinneren haar aan die tijd. We proberen rustig te blijven en veiligheid te zoeken. We weten niet hoe het verder gaat, maar God is bij ons.’
Veilig heenkomen zoeken
Kerk in Actie helpt via haar noodhulpprogramma wereldwijd mensen in nood, en dus ook in Libanon. De hulp wordt geboden via een internationaal netwerk van kerken en christelijke hulporganisaties, en richt zich vooral op mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen. Zij krijgen eten en drinken, een klein geldbedrag om een tijdelijk onderkomen te betalen en psychosociale steun. Daarnaast financiert Kerk in Actie de reparatie van kapotte sanitaire en drinkwatervoorzieningen.
Lees ook:
Alle ogen van de wereld zijn gericht op Libanon, waar de spanningen escaleren. Hoe gaat met met Wilbert van Saane, medewerker van Kerk in Actie in Libanon, en met de studenten op de universiteit waar hij lesgeeft? Een update van Wilbert.