Op 1 februari 2021 vond er in Myanmar een staatsgreep plaats. De politieke leiders van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), waar Aung San Suu Kyi het bekendste gezicht van is, zijn opgepakt en het leger heeft de macht gegrepen. De internationale gemeenschap, inclusief de kerken over de hele wereld, is bezorgd.
Myanmar, voorheen bekend als Birma, stond vanaf 1962 onder militaire dictatuur. Het leger maakte in 2011 uiteindelijk een einde aan bijna 50 jaar militair bewind in het land en maakte plaats voor een burgerregering (NLD). Het leger behield echter nog steeds grote invloed.
Grote bezorgdheid
Met de recente ontwikkeling heeft de internationale gemeenschap, inclusief de kerken over de hele wereld, haar bezorgdheid geuit over de situatie in Myanmar. De vrees is dat het land weer een donkere fase in haar geschiedenis zal ingaan.
Met steun van de plaatselijke kerken in Nederland werkt Kerk in Actie al jaren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van kwetsbaren in Myanmar. We werken onder andere samen met de Mae Tao Clinic die jongeren en kinderen bescherming biedt in de grensregio met Thailand. Via de Leprazending werken we aan het versterken van kerken in hun diaconale rol en Precious Stones in Yangon biedt middels haar programma´s jongeren een nieuw toekomstperspectief.
Bid mee voor vrede en verzoening
In de afgelopen week is, als de internetverbindingen dat toe lieten, contact geweest met de partners. Mensen zijn geschokt en er heerst veel angst en onzekerheid over de recente ontwikkelingen. Kerk in Actie vraagt uw gebed en steun voor de bevolking van Myanmar. We bidden voor vrede en verzoening. We bidden dat partner kerken en onze partnerorganisaties hun belangrijke werk kunnen blijven doen en dat ze de stem blijven geven aan de stemlozen.