Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerken bezorgd over situatie Myanmar na staatsgreep

Op 1 februari 2021 vond er in Myanmar een staatsgreep plaats. De politieke leiders van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), waar Aung San Suu Kyi het bekendste gezicht van is, zijn opgepakt en het leger heeft de macht gegrepen. De internationale gemeenschap, inclusief de kerken over de hele wereld, is bezorgd.

Myanmar, voorheen bekend als Birma, stond vanaf 1962 onder militaire dictatuur. Het leger maakte in 2011 uiteindelijk een einde aan bijna 50 jaar militair bewind in het land en maakte plaats voor een burgerregering (NLD). Het leger behield echter nog steeds grote invloed.

Grote bezorgdheid

Met de recente ontwikkeling heeft de internationale gemeenschap, inclusief de kerken over de hele wereld, haar bezorgdheid geuit over de situatie in Myanmar. De vrees is dat het land weer een donkere fase in haar geschiedenis zal ingaan. 

Met steun van de plaatselijke kerken in Nederland werkt Kerk in Actie al jaren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van kwetsbaren in Myanmar. We werken onder andere samen met de Mae Tao Clinic die jongeren en kinderen bescherming biedt in de grensregio met Thailand. Via de Leprazending werken we aan het versterken van kerken in hun diaconale rol en Precious Stones in Yangon biedt middels haar programma´s jongeren een nieuw toekomstperspectief. 

Bid mee voor vrede en verzoening

In de afgelopen week is, als de internetverbindingen dat toe lieten, contact geweest met de partners. Mensen zijn geschokt en er heerst veel angst en onzekerheid over de recente ontwikkelingen. Kerk in Actie vraagt uw gebed en steun voor de bevolking van Myanmar. We bidden voor vrede en verzoening. We bidden dat partner kerken en onze partnerorganisaties hun belangrijke werk kunnen blijven doen en dat ze de stem blijven geven aan de stemlozen.  
Over dit project

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (Birma) zijn veel Birmezen , met name etnische minderheden, de grens met Thailand over gevlucht. Kerk in Actie steunt bij de organisatie Mae Tao Clinic (MTC) het werk wat zich vooral richt op de opvang en scholing van kinderen in het grensgebied van Myanmar en Thailand. Ondanks dat de politieke en veiligheidssituatie in Myanmar aan het veranderen is, kunnen deze kinderen nog niet terug. Sommigen hebben geen ouders meer, veelal werken hun ouders ook als illegale arbeiders in Bangkok. Terug in dorpen in Myanmar zijn vaak ook nog geen voorzieningen zoals scholing, voldoende voedsel of uitzicht op een inkomen.

Foto's

van dit project