Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Libanon als actieland volgen met je gemeente? Meld je aan!

De situatie in Libanon is ongekend spannend. Een zware economische crisis houdt het land in zijn greep en de oorlog in de regio komt daar bovenop. Wil jouw gemeente Libanon als actieland van Kerk in Actie volgen? Meld je aan voor de speciale maandelijkse nieuwsbrief.

Hoewel Libanon niet direct betrokken is in de oorlog tussen Israël en Hamas, blijven de schermutselingen tussen Hezbollah en Israël aan de zuidgrens van het land de gemoederen bezighouden. En dat terwijl het kleine land in het Midden-Oosten het al zo moeilijk heeft. 

Door de hyperinflatie is het Libanese geld bijna niets meer waard, de prijzen zijn enorm gestegen en een groot deel van de bevolking leeft in grote armoede. Daarnaast verblijven er nog altijd anderhalf miljoen vluchtelingen uit Syrië in dit gastvrije land. 

Kerk in Actie helpt in Libanon en Syrië

Kerk in Actie steunt diverse projecten in Libanon waarin arme Libanezen en Syrische vluchtelingen worden ondersteund met een beroepsopleiding om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, of een lening om een eigen bedrijfje te starten of uit te bouwen en werkgelegenheid te creëren. 

Ook werkt Wilbert van Saane, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie, er als docent en studentenpastor voor jonge studenten in Beiroet die uit het hele Midden-Oosten komen. Na hun studie keren ze terug naar hun stad of dorp om er een bijdrage te leveren aan de opbouw van de samenleving. Mirjam Polak werkt in Beiroet als studentencounselor. Kerk in Actie ondersteunt ook haar werk in Beiroet. 
Daarnaast gaat Kerk in Actie een programma ondersteunen dat bedoeld is om jonge leiders in kerken en de samenleving op te leiden. In jeugdkampen leren ze hoe ze op een dienende manier en met moed en hoop leiding kunnen geven in kerk en samenleving in een land waar de hoop je ontnomen wordt.

In Syrië ondersteunt Kerk in Actie het herstel van kerkgebouwen, scholen en gemeenschapscentra die in de jarenlange burgeroorlog zijn verwoest. 

Libanon als actieland volgen

Libanon is een van de zeven actielanden van Kerk in Actie. Gemeenten die projecten uit een actieland steunen, ontvangen 3 jaar lang materialen, zoals verhalen, foto’s, filmpjes, powerpoints en kerkbladberichten. Door de oorlog tussen Israël en Hamas is het voor de medewerkers van Kerk in Actie op dit moment niet mogelijk om communicatiematerialen te maken van de projecten in Libanon. 

Daarom gaan Wilbert van Saane en Mirjam Polak ons vanuit Beiroet helpen. De komende maanden zullen zij ons steeds updates sturen - in de vorm van blogs en filmpjes - over de projecten in Libanon. Wilbert vertelt daarin over de voortgang van het werk van de partners van Kerk in Actie en hij houdt ons - samen met Mirjam - op de hoogte van de actuele situatie in het land. Daarnaast delen Wilbert en Mirjam gebedspunten die je in de voorbeden kunt meenemen.  

Meld je snel aan

Is jouw gemeente geïnteresseerd om Libanon als actieland te gaan volgen? Meld je aan voor de maandelijkse e-mailnieuwsbrief. Dat kan door het onderstaande formulier in te vullen. Hartelijk dank!

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)