Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Nu online: Eindrapportage ‘Samen in actie voor Beiroet’

Onder de noemer ‘Samen in actie voor Beiroet’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 - waaronder Kerk in Actie - actie voor de slachtoffers van de Beiroet-explosie. Met het opgehaalde bedrag van 15,3 miljoen euro boden de organisaties o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp. De eindrapportage is nu beschikbaar. 

Schreeuw om hulp

Het is 4 augustus 2020. In de haven van Beiroet klinkt een enorme explosie. De knal is in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. De oorzaak? 2.750 ton aan explosief ammoniumnitraat, dat al zes jaar lang ligt opgeslagen in de haven. De haven van Beiroet, de toegangspoort voor driekwart van Libanons import en bijna de helft van de export, is volledig vernietigd. Maar niet alleen de haven is getroffen. In een straal van acht kilometer is er schade. Overal ligt puin. Woningen, kantoren én ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Dat laatste betekent: minder medische zorg voor de slachtoffers en andere zieken. Beiroet schreeuwt om hulp. 

15,3 miljoen euro voor Beiroet

Op 7 augustus 2020 slaan de hulporganisaties achter Giro555 de handen ineen. Met de inzamelingsactie ‘Samen in actie voor Beiroet’ roepen zij heel Nederland op in actie te komen voor Beiroet. Hoogtepunt van de actie? De Nationale Actiedag op 14 augustus, ondersteund door NPO, RTL, Talpa Network en Facebook. Het opgehaalde bedrag? 15,3 miljoen euro.

Medische zorg, reparaties en psychosociale ondersteuning

Met dat geld boden de samenwerkende hulporganisaties de afgelopen twee jaar o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp aan de slachtoffers van de Beiroetexplosie. Daarnaast hielp Giro-555 de huizen van bewoners en ondernemers te repareren. En stonden de hulporganisaties  midden- en kleinbedrijven bij met financiële steun en trainingen. Hulpverleners kregen daarbij te maken met coronalockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.

Wil je meer weten over deze resultaten? Lees erover over in de eindrapportage:

Eindrapportage actie voor Beiroet

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)