Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Veiligheid van noodhulpverleners moet dringend verbeteren

Het wordt voor hulpverleners steeds moeilijker om hun werk te doen. Dat merkt ook Kerk in Actie. Op maandag 19 augustus 2024 staan we daarom tijdens de Internationale Dag van de Noodhulpverlener stil bij het belang van noodhulp, de veiligheid van hulpverleners en de internationale afspraken die daarvoor gelden. 

Veel rampplekken zijn onveilig. Zo is het bijna onmogelijk om in Gaza hulp te verlenen, terwijl dat daar nu hard nodig is. Helaas zijn er zo veel meer voorbeelden te noemen.  

Volgens de Verenigde Naties was 2023 het dodelijkste jaar ooit voor noodhulpverleners. Dat is een triest dieptepunt. De organisatie meldt dat ook dit jaar al meerdere aanvallen plaatsvonden op humanitaire werkers. Dat moet stoppen. 

Kerk in Actie werkt in andere landen samen met lokale kerken en organisaties die hun leven op het spel zetten. Wij proberen hen te steunen in het bereiken van slachtoffers van rampen. Dat geldt ook voor gebieden waar gewapende conflicten zijn.  

Het is van levensbelang dat de veiligheid van hulpverleners en de toegang tot slachtoffers in rampgebieden verbetert. We moeten daarom samen in actie komen voor de mensheid, oftewel: #ActForHumanity. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)