Kerst 2021: Geef licht Doe mee in uw gemeente

Een gammele tent. Extreme kou of juist de ondraaglijke hitte. Onveiligheid. Gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. Maar misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid, het jarenlange, onzekere wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen opgroeien. Wij gunnen hen een beter leven! Daarom komen we in actie. Doe mee! Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Kerst 2021: Geef licht Doe mee in uw gemeente

Hoe kunt u meedoen met uw gemeente?

Juist met advent staan we stil bij wat komt: de geboorte van Jezus, door God gezonden om licht en leven te brengen. De toekomst is van God. Vanuit dat geloof delen we hoop en vertrouwen met de mensen om ons heen. Doe mee, geef licht!

Bestel een vluchtelingentent

In de kerstcampagne van Kerk in Actie staat een vluchtelingentent centraal: als symbool voor kinderen die onderdak zoeken en verlangen naar een beter leven. U kunt de tent bestellen en een plek geven bij of in uw kerk.

U ontvangt een pakket om de tent mee te vullen. Zo kunt u aandacht vragen voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland en kunnen mensen - van binnen en buiten uw gemeente - met hen kennismaken en even stil worden.

Let op: u kunt alleen een (gratis) tent bestellen in combinatie met een concert en/of tentenkamp (lees hieronder meer). Als u een tent bestelt, ontvangt u uiteraard een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Goed om nu alvast te weten: u haalt de tent zelf op bij een vorige gemeente (in uw omgeving) die hem heeft gebruikt.

1. Organiseer een Geef licht-concert

Tijdens advent en Kerst kunt u samen met Zingen in de Kerk/Koren in de kerk een event organiseren. Dit event bestaat uit een concert of optreden, gegeven door artiesten die verbonden zijn aan Zingen in de kerk/Koren in de kerk. Kijk hier welke artiesten er meedoen.

Met dit concert of optreden organiseert u niet alleen een mooi event, u vraagt ook aandacht voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Om dit extra kracht bij te zetten kunt u een vluchtelingentent bestellen. De tent is een mooi en krachtig symbool, omdat hij onderstreept waarvoor u het concert organiseert. U kunt bezoekers bijvoorbeeld via de tent, met daarin de verhalen van vluchtelingenkinderen, naar de concertruimte leiden. In overleg met de artiest kunt u bepalen hoe u de tent inzet.

Vraag een Geef licht-concert aan

2. Organiseer een tentenkamp voor tieners (sponsoractie)

U kunt de vluchtelingentent ook bestellen voor een sponsor-tentenkamp voor tieners. Door bijvoorbeeld een dag en nacht in hun eigen tenten rond de vluchtelingentent te bivakkeren en zich daarvoor te laten sponsoren, komen tieners (en/of andere gemeenteleden) in actie voor kinderen op de vlucht. Om dit goed te organiseren ontvangt u van ons een uitgebreid stappenplan.

Bestel een vluchtelingentent voor een sponsoractie

Bestel het magazine Geef Licht met adventsslinger

Bestel het (gratis) minimagazine Geef Licht voor al uw gemeenteleden. In dit magazine, dat u kunt uitdelen op eerste adventszondag, leest u alles over vluchtelingenkinderen in Griekenland en wereldwijd.

Bij het magazine zit een kaartenslinger om op te hangen. Deze slinger vertelt de verhalen van vier vluchtelingenkinderen en helpt gemeenteleden om op een bijzondere manier met hen mee te leven.

Vanaf advent kunt u elke zondag één van de kinderen van de slinger ‘in the picture’ zetten. Hiervoor ontvangt u materialen en liturgiesuggesties.

Vraag het kerstmagazine aan door onderstaand formulier in te vullen. U kunt hierin aangeven hoeveel exemplaren u nodig heeft voor uw gemeente.

De magazines worden in november per post toegestuurd.

Overige materialen

Huis-aan-huiscollecte

Van 22 t/m 27 november 2021 is de landelijke huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. In meer dan 600 plaatsen in Nederland gaan we aan de deur collecteren. Meer informatie over de collecte

U kunt ook meedoen! Dat kan op de volgende manieren:
1. Meld u aan als diaconie en organiseer de collecte met uw kerk
2. Meld u aan als coördinator en organiseer de collecte in uw wijk of dorp
3. Meld u aan als collectant en collecteer in uw eigen wijk.