Noodhulp Oekraïne

Kerk in Actie werkt samen met kerken en christelijke organisaties om de meest kwetsbaren in Oekraïne en omringende landen te helpen. Dit kunnen we doen dankzij donaties aan de Giro555-actie 'Samen in actie voor Oekraïne'.

Noodhulp Oekraïne

Op de vlucht

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen ontheemd, van huis en haard verdreven. Nog dagelijks vluchten mensen van dorpen in het oosten en zuiden van Oekraïne naar het westen, op zoek naar veiligheid. Met het naderen van de winter zal de situatie waarschijnlijk verder verslechteren en wordt een nieuwe golf van vluchtelingen verwacht. Vooral vanuit het oosten en vanuit de zwaar verwoeste steden, waar mensen geen toegang hebben tot gas of elektriciteit, of in beschadigde huizen wonen. Kerken doen alles wat ze kunnen om mensen op de vlucht voedsel, medicijnen en onderdak te bieden.

Wat doet Kerk in Actie in Oekraïne?

Samen met andere samenwerkende hulporganisaties heeft Kerk in Actie de krachten gebundeld. Er is met de actie Giro555 'Samen in actie voor Oekraïne' veel geld ingezameld, waarmee Kerk in Actie lokale partners helpt om mensen in nood hulp te bieden, zolang als het nodig is. Niet alleen in Oekraïne, maar ook in de omliggende landen.

Een overzicht van de hulp die met Giro555-geld is gegeven t/m augustus 2022:

Oekraïne

Bijna 18 miljoen mensen in Oekraïne hebben nog steeds humanitaire hulp nodig sinds de oorlog 24 februari 2022 uitbrak. Dat is veertig procent van de Oekraïense bevolking. De massale vernietiging van de infrastructuur maakt dat met name water en gezondheidszorg steeds slechter bereikbaar zijn. Oekraïense autoriteiten schatten in dat ongeveer 628.000 huishoudens en bedrijven door het geweld zonder elektriciteit zitten, met name in het oosten van Oekraïne. Dit is de hulp die Kerk in Actie sinds de oorlog uitbrak heeft kunnen bieden via lokale partners en kerken.

• Noodhulppakketten met voedsel en hygiënemiddelen en medische en psychische steun aan 22.860 vluchtelingen in conflictgebied
  • Daarnaast zijn via noodhulp-centra van kerken in heel Oekraïne 1162 ton aan noodhulpgoederen verspreid naar 72 steden en dorpen.
  • Ondersteuning bij evacuatie van ruim 10.500 ontheemden uit oorlogsgebied (waaronder gehandicapten)
  • Medische materialen voor diverse ziekenhuizen.
  • Voedselpakketten voor 7.500 mensen in Cherson, Zaporizhzhya en Mikolaiev
  • Voedselhulp in combinatie met zaaigoed voor 38.000 boerengezinnen in het midden en oosten van Oekraïne
  • Leefgeld voor 2.000 kwetsbare ontheemden in Oekraïne, zoals chronisch zieken, kinderen, mensen met een handicap en mensen die hun huis verloren zijn door de oorlog
  • Psychosociale hulp via fysieke en online trainingen aan 500 mensen.
  • Zomerkampen voor kinderen met sport, creatieve workshops en therapie met hulp van dieren.

Moldavië

Moldavië is een van de armste landen van Europa met een bevolking van slechts 2,6 miljoen inwoners in het land. Sinds het begin van de oorlog zijn 565.543 vluchtelingen uit Oekraïne de grens met buurland Moldavië overgestoken. Het grootste deel was op doortocht. Op dit moment verblijven nog 89.000 vluchtelingen in Moldavië, die daar gastvrij ontvangen worden. In Moldavië heeft Kerk in Actie via lokale kerken en partners de volgende hulp kunnen bieden:

• Onderdak aan 6.286 binnen gezinnen, kerken en opvangcentra.
  • 15.600 vluchtelingen kregen voedselpakketten, EHBO-pakketten, hygiëne pakketten en psychosociale steun.
  • Vervoer voor 977 vluchtelingen op doorreis door Moldavië.
  • Sport en spelactiviteiten voor met name kinderen.

Hongarije

In buurland Hongarije heeft Kerk in Actie via haar lokale partners 7.620 vluchtelingen uit Oekraïne op diverse manieren kunnen ondersteunen:

• Voedsel, hygiënepakketten, psychosociale hulp, informatie in ontvangstcentra voor vluchtelingen aan de grens.
  • Onderdak voor kortere of langere tijd.
  • Zomerkampen voor kinderen met sport en spel, psycosociale steun en kennismaking met Hongaarse taal en cultuur.
  • Vluchtelingenkinderen krijgen onderwijs met leraren uit Oekraïne.

Polen

In buurland Polen worden vluchtelingen uit Oekraïne met steun van Kerk in Actie opgevangen in ontvangstcentra in Wroclaw, Ostroda, Gdansk, Bytom, Bielsko-Biała en Zgier. Vanuit deze centra kregen:

• 53.757 vluchtelingen: leefgeld (waaronder 2.358 mensen met een beperking).
  • 11.500 vluchtelingen: huishoudelijke en hygiëne artikelen en informatie over onderdak.
  • 1.124 vluchtelingen: psychosociale steun van psychologen en sociaal werkers
  • 3.093 kinderen: kinderanimatie in de centra.
  • 3.800 vluchtelingen: vervoer naar andere delen in het land

Namens al deze vluchtelingen willen we je enorm bedanken voor de steun, die we al konden bieden. Samen met onze lokale partners gaan we door met hulp verlenen.