Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bijbelverhalen brengen hoop in sombere tijden in Golfregio

Tienduizenden arbeidsmigranten in de Golfregio zijn christen, willen graag meer weten over de Bijbel, maar zijn analfabeet. De storytellingsmethode van het Bijbelgenootschap in de Golf helpt voorgangers om Bijbelverhalen mondeling door te geven. Ook in de coronatijd gaat dit werk door. Babu Ganta, trainer van voorgangers in deze methode: “De Bijbel geeft altijd hoop, God is zo trouw."

Mondeling vertellen van Bijbelverhalen

De storytellingsmethode wordt al meer dan 10 jaar succesvol gebruikt in de Golfregio. “We treden daarmee in Jezus’ voetsporen,” zegt Hrayr Jebejian, directeur van het Bijbelgenootschap in de Golf. “We zien dat God ons werk steeds opnieuw zegent. In onze regio is 70 tot 80% van de kerkgangers analfabeet of semi-geletterd. Daarom is het mondeling doorvertellen van Bijbelverhalen een van de beste middelen om mensen te bereiken met het Evangelie. Het brengt hoop aan miljoenen arbeidsmigranten, die hier onder de meest moeilijke omstandigheden hun werk doen.” 

De impact van de coronacrisis

Door de coronacrisis zijn veel voorgangers vertrokken. Hun geloofsgemeenschappen komen niet meer bij elkaar en sommige kerkleden overleden aan covid. Velen verloren hun banen. Ondanks de moeilijke omstandigheden proberen kerken weer opnieuw op te starten. Voor sommigen is dat financieel bijna niet te doen, maar langzaamaan lijkt het beter te gaan. Voorganger Enoch uit Koeweit vertelt: “In al onze 13 kerkgemeenschappen zijn de fysieke bijeenkomsten weer opgestart. We gebruiken daarbij ook de digitale materialen van het Bijbelgenootschap. We zijn zeer dankbaar voor deze mogelijkheden.”

Bijbelverhalen worden op veel manier digitaal gedeeld in de Golfregio

Leerlingen van Jezus

Trainer Babu Ganta heeft inmiddels honderden voorgangers in de hele Golfregio getraind. Zij zijn nu allemaal bezig met het mondeling delen van Bijbelverhalen in hun gemeenten. Ganta wordt regelmatig op de hoogte gehouden van het wel en wee in al die gemeenten. Zo divers, maar allemaal met één doel: Gods woord vertellen aan iedereen die het horen wil en alle volken tot Jezus´ leerlingen maken. 

Nieuwe mensen in de kerk

De Nepalese gemeenschap in Bahrein meldt Babu Ganta: “We zijn met 100 gemeenteleden samengekomen om God te aanbidden. Een paar jaar geleden gaf je ons een Bijbelverhalentraining in het Nepalees. In die tijd kopieerden we de aantekeningen en deelden die met elkaar. Sinds uw laatste bezoek hebben velen het land verlaten vanwege  het verlies van hun baan.” “We danken God dat er inmiddels weer nieuwe mensen naar onze kerk zijn gekomen, zegt voorganger Kaji. “Met hen kunnen we opnieuw Bijbelverhalen delen.” 

Babu Ganta vertelt een Bijbelverhaal in een kerkdienst voor arbeidsmigranten in een zogenaamde 'kelderkerk' in Koeweit

Bezoeken aan werkkampen gaan door

Alle kerkleiders van de Hebronkerk - een Telugu-sprekende gemeente - kregen twee jaar geleden een storytellingstraining. “Zij kunnen die verhalen zelf nu weer met anderen delen,” zegt Babu Ganta. “Sommigen zijn inmiddels teruggekeerd naar hun thuisland, maar ik weet dat ze er ook daar mee doorgaan.” Voorganger Rajesh is - ondanks de coronacrisis - doorgegaan met het bezoeken van arbeidsmigranten in de werkkampen.  “We houden veilige afstand en nemen alle voorzorgsmaatregelen in acht. Onze bezoeken betekenen veel voor arbeidsmigranten, die ver van huis, heel eenzaam zijn en in erbarmelijke omstandigheden moeten wonen en werken. Ze kijken iedere keer uit naar de Bijbelstudiebijeenkomsten.”

Bijbelverhalen delen in eigen land

Pastor Dekshi van de Ethiopische gemeenschap kent inmiddels meer dan 20 Bijbelverhalen die hij mondeling kan delen. “Ik deel deze steeds met onze eigen gemeenteleden en de mensen die onze kerk bezoeken. Onlangs reisde ik naar Ethiopië en moest daar langer blijven dan gepland door geannuleerde vluchten. God gebruikte mij om juist toen Bijbelverhalen te delen met de mensen uit mijn eigen land.”

Voorganger Dekshi in een Ethiopische dienst

De bijbel open in Dubai

In zijn kerk in Dubai ontmoette Babu Ganta Daniël, die vanuit de Verenigde Staten naar Dubai was verhuisd. Daniël volgde de training in storytelling en is er erg enthousiast over. Regelmatig neemt hij vrienden uit Bangladesh, Kameroen, India en Nigeria mee naar de kerk. Op dit moment kunnen er door de coronamaatregelen nog niet veel mensen tegelijk bij elkaar komen. Daniël hoopt dat hij binnenkort zelf thuis mensen kan uitnodigen om Bijbelverhalen mee te delen. 

Op de luidspreker

Pastor Yonas is voorganger in een Ethiopische gemeente in Dubai. Ook hij leerde storytelling van Babu Ganta. “Telkens als hij van Dubai naar Abu Dhabi reist, belt hij me,” vertelt Ganta. “Dan zet hij de telefoon op de luidspreker en neemt onze Bijbelverhalensessie op. Het is voor mij een uitdaging om steeds een Bijbelverhaal paraat te hebben dat ik hem op dat moment kan vertellen. Maar iedere keer lukt dat weer. Dat is wat Bijbelverhalen met mensen doen.” 

Babu Ganta met zijn vrouw in de boekwinkel van het Bijbelgenootschap in Dubai

De Bijbel toegankelijk voor iedereen

De missie van het Bijbelgenootschap in Golf is om de Bijbel toegankelijk te maken voor iedereen en mensen aan te moedigen met elkaar in gesprek te gaan over het goede nieuws. Daarbij worden ze geïnspireerd door de woorden uit Mattheüs 28, waarin Jezus tot zijn discipelen zegt: “Ga dus op weg en maak alle volken tot Mijn leerlingen.” Kerk in Actie steunt dit belangrijke werk. 

Lees ook:

Over dit project

Miljoen arbeidsmigranten in de Golfstaten maken lange werkdagen om geld te verdienen voor hun familie ver weg. Veel van deze arbeidsmigranten zijn christen en willen graag meer weten over de Bijbel, maar kunnen zelf niet lezen. Kerk in Actie ondersteunt het Bijbelgenootschap in de Golfstaten die voorgangers traint in storytelling, een mondelinge vertelmethode. Eeuwenoude verhalen krijgen zo betekenis in het leven van arbeidsmigranten.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van De kracht van bijbelverhalen