Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kansarme jongeren in Pakistan samen sterk voor werk

Armoede en uitsluiting kunnen een voedingsbodem zijn voor radicalisering. Regelmatig wordt religie daarbij misbruikt om jongeren tegen elkaar uit te spelen. Als jongeren met verschillende religieuze achtergronden samen kansen krijgen ontstaan positieve gemeenschappen die tegen een stootje kunnen, zoals in Pakistan.

Muhammad krijgt het gespaarde maandgeld 

Moslim Muhammed en christen Haroon

Geroezemoes bij de maandelijkse bijeenkomst van de spaargroep, waar twaalf leden bij elkaar komen in een zaaltje in Rahimyar Khan, een stad met 531.000 inwoners in Pakistan. Wie zal dit keer het geldbedrag te besteden krijgen, dat deze jongeren deze maand bij elkaar gespaard hebben? De spanning stijgt als de dominee een naam uit de kleipot trekt. Muhammed (27) juicht. Dit keer is hij de gelukkige. Hij zal dit bedrag besteden om nieuwe apparatuur te kopen voor zijn brommer-reparatiebedrijf. Haroon (22) juicht met hem mee. Hij is blij voor zijn vriend. En als het bedrijf van Muhammed goed loopt, dan is dat ook goed voor zijn eigen zaken.  

Gedeelde achtergrond en toekomst ontdekken

Hun vriendschap is best bijzonder. Muhammad is een van de 223 miljoen moslims in Pakistan. Haroon is een van de 4 miljoen christenen, een minderheid in dit islamitische land. De jonge mannen hebben elkaar leren kennen bij het ’Shared Futures’-programma van een Pakistaanse partnerorganisatie van Kerk in Actie. Daar ontdekten Muhammad en Haroon dat ze beiden op hun 16e jaar moesten stoppen met school vanwege geldgebrek thuis. Haroon vertelt: “Ik kon als veger aan de slag in een kapsalon. Daar kreeg ik de kans om zelf ook het kappersvak te leren. Ik begon eigen klanten te knippen.” Ook Muhammad is een aanpakker: “Ik ging in de leer bij een monteur en door die ervaring lukte het me toch om mijn diploma motormechanica te halen.” Beide jongens droomden van een eigen bedrijf, maar die stap was te groot. Toen Haroon via zijn kerk en Muhammad via zijn moskee hoorden over een training Bedrijfsvoering en marketing, meldden ze zich direct aan. Ze werden uitgekozen, leerden meer over het opzetten van een bedrijf en kregen een startkapitaal van 60.000 roepies (188 euro).  

Samen sparen en samen werken

Ze raakten bevriend. Vier maanden geleden besloten ze te gaan samenwerken, aangemoedigd door het ‘Shared Futures'-programma. Ze huren nu bedrijfsruimte naast elkaar. Islamitische klanten die naar Muhammad komen om hun brommer te laten repareren, gaan steeds vaker tijdens het wachten bij Haroon naar de kapper. En christelijke klanten van Haroon hebben Muhammads zaak ontdekt. Er ontstaan mooie gesprekken in de kappersstoel of voor de deur. Haroon verdient inmiddels vier keer zoveel als vóór de training. Twee jaar lang worden de jongeren begeleid tijdens de maandelijkse bijeenkomsten. Iedere dag leggen ze wat van hun inkomsten opzij in hun spaarpot. Wie weet is Haroon volgende maand de gelukkige om het groepsbedrag te besteden. Iedereen komt ooit aan de beurt. 

Shared Futures programma van Kerk in Actie

Shared Futures is een programma van Kerk in Actie om bij te dragen aan vrede op plekken, waar religie misbruikt wordt als onderdeel van conflicten. Programmacoördinator Adriana de Fijter licht toe: "We brengen jongeren met verschillende religieuze achtergronden bij elkaar om samen te werken aan hun toekomst. Daarom heet het ‘Shared Futures’. Jongeren leren elkaar kennen via allerlei trainingen. Als ze op hun eigen eiland leven ontstaan vijandsbeelden, zeker als er tekort is aan vanalles. Door elkaar te leren kennen en samen te werken worden ze weerbaarder tegen extreme ideeën." Het programma startte in 2018 in Pakistan, daarna in Kenia en loopt inmiddels ook in Kameroen, Egypte en Ghana. Najaar 2025 gaat het ook in Nederland van start. "We werken via lokale organisaties en religieuze leiders. Naast trainingen gericht op werk zetten ze ook activiteiten op om hun gemeenschap te versterken. Er ontstaan vredesgroepen, ze gaan samen sporten of ze bezoeken elkaars religieuze feesten. Mensen kijken naar elkaar om. Er is minder kans dat ruzies uit de hand lopen. We zien dat het werkt: er gebeuren hele mooie dingen!" vertelt Adriana enthousiast.

Steun dit werk  

Spaargroep tijdens hun maandelijkse bijeenkomst

Foto's: Khaula Jamil, Pakistan

Over dit project

Met het programma Shared Futures bevordert Kerk in Actie vreedzaam samenleven in landen waar spanningen zijn tussen religies, zoals Kenia en Egypte. Binnen dit programma werken jongeren met verschillende religieuze achtergronden samen. Ook in Pakistan steunt Kerk in Actie een Shared Futuresprogramma.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Samen bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst