Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Lichtpuntjes brengen in donkere tijd 

Directeur Vitalie Pupazan van Youth for Christ Moldavië blijft positief, maar zucht een paar keer als het over de huidige situatie in Moldavië gaat. De getallen van covid-19 besmettingen blijven oplopen en op korte termijn wordt er een lockdown verwacht, net als afgelopen voorjaar. Een strenge lockdown, waarbij je alleen op straat mag komen als je kunt aantonen dat het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat. 

De gezondheidszorg is volledig gericht op covid-19 waardoor er geen ruimte is voor mensen met andere aandoeningen. Waar we in Nederland reserves hebben en een overheid die bijspringt, gaat de economie in Moldavië helemaal onderuit. En dat terwijl het al het armste land van Europa is. De kinderen uit arme gezinnen lijden er zwaar onder. De ouders hebben nog minder kans op werk en er is veel huiselijk geweld. Nu de lockdown er nog niet is, gaan de kinderen gewoon naar school en komen ze ook naar de circa 30 dagcentra van kerkelijke gemeenten verspreid over het land. 

Een luisterend oor

Een deel van de dagcentra kan helaas niet open omdat ze te klein zijn om aan de regels te voldoen. Een ander deel is wel open maar met een kleiner aantal kinderen. Bijvoorbeeld 20 van de 50 kinderen mogen komen, waardoor kinderen minder vaak naar de centra gaan. Contact met de kinderen vinden Youth for Christ en de kerkelijke gemeenten nu het belangrijkst. De kinderen hebben een luisterend oor nodig. 

De teams van de centra gaan nu meer naar de kinderen toen. Er is in de afgelopen tijd voedselhulp gegeven. Ze doen dat voor een deel met voedselpakketten. Voor de gezinnen die in de slechtste omstandigheden leven, bijvoorbeeld vanwege alcoholisme, is dat geen goede oplossing omdat het eten te weinig terecht komt bij de kinderen. Daarom zetten ze nu meer in op het brengen van warme maaltijden. Die kunnen niet verhandeld worden. Er zijn ook een paar centra gesloten omdat soms hele dorpen in quarantaine gaan. 

Verhaal gaat verder onder foto

Lichtpuntjes brengen

Toch lukt het Youth for Christ om lichtpuntjes te brengen voor de kinderen. In december zijn ze met een grote campagne gestart om te zorgen dat alle kinderen die aangesloten zijn bij de dagcentra een kerstcadeau krijgen. Vitalie vertelt trots dat hij de kinderen in de centra ziet opleven. Zo’n kerstpakket is niet heel duur, maar betekent veel voor de kinderen. Thuis is er geen geld voor kerstcadeaus, maar dankzij Youth for Christ en de vele vrijwilligers zien de kinderen dat er aan hen gedacht wordt. 

Dankzij de steun van Kerk in Actie kunnen de maaltijden verstrekt worden en is er geld om de kerstcadeaus te verspreiden. Maar het belangrijkste is en blijft dat de vrijwilligers in staat worden gesteld om de kinderen te begeleiden en te bezoeken, zodat zij ook in deze moeilijke tijd niet vergeten worden. 

Lees ook:

Over dit project

In het armste land van Europa, Moldavië, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen zwerven op straat, zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. Zonder goed toezicht en liefdevolle zorg lopen vooral de meisjes het risico om verhandeld te worden en misbruikt in de seks- en drugsindustrie.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerken geven kinderen een toekomst