Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Traumaverwerking in Nigeria: verder na de gruwelijkheden van Boko Haram

Nu Boko Haram in Chibok (Nigeria) verdwenen is, keren veel gevluchte inwoners weer terug. Onder hen zijn Miriam, Sara en Patience. Met steun van Kerk in Actie krijgen zij steun om hun trauma's te verwerken en weer vooruit te kijken.

Miriam werd op haar twaalfde 'geadopteerd' door een Boko Haram-lid, nadat hij haar beide ouders gedood had. Hij nam haar tot vrouw, ze raakte zwanger en kreeg een zoon. Miriam ontsnapte met haar kind, maar wilde haar zoon soms wel vermoorden vanwege haar boosheid op zijn vader. Nu heeft ze geleerd haar boosheid los te laten en haar zoontje te vergeven dat hij geboren is. Hij kan er ook niets aan doen...

Schrijnende verhalen

Ook Sara en Patience kregen te maken met de gruwelijkheden van Boko Haram. De terreurorganisatie vermoordde Sara's man en verbrandde al hun bezittingen. Ze vertelt: “Ik was twee jaar lang met mijn vijf kinderen op de vlucht. Soms wilde ik een einde aan mijn leven maken." Ze krijgt nu hulp om haar trauma's te verwerken, net als Miriam. "We kregen voedsel en hulp, maar dit is de eerste keer dat ik mijn verhaal deel met anderen. Dat voelt als een grote opluchting.”

Patience zag hoe haar man en zoon (25) vermoord werden. Ze vertelt hoe die afschuwelijke beelden in haar slaap voortdurend weer bovenkomen. “Ik kan er voor het eerst over praten hoe ik mijn liefsten verloor. Er valt een zware last van mijn schouders.” 

Traumaverwerking na ontvoering 

In 2014 werden meer dan tweehonderd jongeren vanuit hun school ontvoerd. Dit geweld van terreurorganisatie Boko Haram ging de wereld over. Nu Boko Haram daar verdwenen is en Chibok weer opbloeit, keren gevluchte inwoners weer terug. Met steun van Kerk in Actie kregen totaal 600 volwassenen en 600 kinderen in 2020 begeleiding om hun trauma’s te verwerken, waaronder Miriam, Sara en Patience. Ook leerden 120 leiders radicalisering bij jongeren herkennen en conflicten in de kiem te smoren. 

Huizen herstellen, water, hygiëne en veilige scholen

De Lutherse Broederkerk is de belangrijkste kerk in Chibok. Samen met deze kerk helpt Kerk in Actie deze bewoners om hun dorpen weer leefbaar te maken, zodat ze er weer goed kunnen wonen. Veel lemen daken van huizen bleken ingestort door felle regens. Veertig huizen zijn inmiddels van stevige duurzame dakplaten voorzien. Landbouwmaterialen en zaden zorgen dat families weer zelf in hun onderhoud kunnen voorzien en niet langer afhankelijk zijn van hulp. Ook wordt water en hygiëne verbeterd, en scholen veiliger gemaakt, zodat kinderen en jongeren daar weer naar toe durven gaan. 

Veel geweld in de strijd om het bestaan

Nigeria is een land waar dagelijks veel geweld is, vooral in het droge noorden en noordoosten. De overbevolking, oprukkende woestijn en onvoorspelbaarheid van de regen maken zowel landbouw als veeteelt onzeker. Dat zorgt voor veel strijd tussen boeren en nomaden. Veehouders die op zoek zijn naar weidegrond, branden dorpen en landbouwgrond plat. De overheid heeft het geweld op het platteland niet meer in de hand. Waar bij op de ene plek mensen kunnen terugkeren, ontstaan op de andere plek weer nieuwe vluchtelingenstromen. Kerk in Actie biedt hulp aan zowel vluchtelingen als terugkeerders en zet in op vredesopbouw.

En dan is er ook nog corona...

In een land waar veel mensen hun eigen overheid niet vertrouwen, wordt ook de informatie over corona vaak niet geloofd. Zestig traditionele en religieuze leiders en gezondheidswerkers werden getraind om 10.000 mensen te informeren over het coronavirus en de manieren om besmetting tegen te gaan. Voorlichtingsmateriaal werd verspreid via markten, kerken, moskeeën en brommer-taxi’s. Wekelijkse radioprogramma's bereikten 500.000 luisteraars, die konden bellen met vragen. Veel arme Nigerianen zijn hun bron van inkomsten kwijtgeraakt door de lockdowns. Kerk in Actie heeft duizend families voorzien van voedsel, mondkapjes en zeep. 

Eigen inkomen en voorlichting over vaccineren

Kerk in Actie wil in 2021 met name gevluchte vrouwen steunen, zodat ze met kleine bedrijfjes in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Daarnaast zal voorlichting over corona en het vaccineren nodig blijven. Geef je ook?

kerkinactie.nl/vluchtelingen-nigeria Doneer direct

Over dit project

Mala moest toekijken bij executies. Fatima’s kinderen zijn vermoord. Pastor Marks dorp werd in brand gestoken door de terroristen van Boko Haram. Maar ook andere gewelddadige groepen zijn actief. Zo zijn velen getraumatiseerd in Noordoost-Nigeria, waar in tien jaar tijd 20.000 mensen zijn vermoord en 4.000 ontvoerd. Totaal zijn ruim 2 miljoen door het conflict op de vlucht geslagen. Kerk in Actie biedt noodhulp om hongersnood te voorkomen en helpt christenen en moslims om hun leven samen te verbeteren.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp en werken aan vrede