Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Onderwijs biedt sprankje hoop aan kinderen op de vlucht

“Rondom ons dorp waren doorlopend gevechten, daarom moest ik vluchten”, vertelt de 17-jarige Naw Pi Jay uit Myanmar. Door de langdurige conflicten in dit Aziatische land zijn inmiddels twee miljoen mensen van huis en haard verdreven, onder wie veel kinderen en jongeren.

Begin 2021 maakte het leger in Myanmar, het voormalige Birma, een abrupt einde aan de prille democratie. Sindsdien is het geweld toegenomen en voltrekt zich een stille ramp. Veel mensen zijn richting Thailand gevlucht, maar zitten klem in de grensstreek: ze kunnen niet terug naar Myanmar, maar zijn in buurland Thailand niet welkom. Onder hen veel kinderen en jongeren, die met of zonders ouders hun dorp moesten ontvluchten vanwege gevechten en bombardementen, of om recrutering door gewapende groepen te ontlopem. De situatie in de grensstreek is nijpend en uitzichtloos. 

Opvang en onderwijs

Onder zeer moeilijke omstandigheden zet Kerk in Actie alles op alles om, samen met lokale kerken en partnerorganisaties, hulp te bieden, zoals (mobiele) medische zorg en psychosociale hulp. Ook bieden we vluchtelingenkinderen onderdak in een opvanghuis waar zij ook onderwijs krijgen. Voor veel kinderen en jongeren is dit onderwijs een baken van hoop. Bijvoorbeeld voor de de vijftienjarige Shwe Yi (foto). "Een half jaar geleden moesten wij vluchten, omdat er zwaar werd gevochten in ons dorp”, vertelt ze. “Mijn ouders en zes broers en zussen wonen in een vluchtelingenkamp. Voor mij was er plek in dit opvangcentrum. Ik ben heel blij dat ik hier onderwijs krijg, want ik wil later arts worden om mijn gemeenschap te kunnen helpen." 

Verder leren

Ook Naw Pi Jay verblijft in dit opvanghuis. “Deze plek is voor mij heel erg belangrijk, want ik wil verder leren om mijn dorp en gemeenschap te kunnen helpen.” Nam Pi Jay komt uit de Karen-regio. “Er waren steeds gevechten in en om ons dorp, daarom werd de school gesloten. Omdat het steeds onveiliger werd, moest ik vluchten. Ik hoopte Thailand te kunnen bereiken om daar te studeren, maar dat lukte niet. Gelukkig kan ik hier wel onderwijs volgen!"

 

 

Help jonge vluchtelingen!

Aanstaande zondag collecteren kerken in heel Nederland om opvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen in Myanmar mogelijk te maken. Geef ook of doneer online

             Geef nu

Lees hier welke (nood)hulp Kerk in Actie nog meer biedt in Myanmar: 

 

Over dit project

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (voorheen Birma) zijn veel Birmezen , met name etnische minderheden, de grens met Thailand over gevlucht. Kerk in Actie steunt bij de organisatie Mae Tao Clinic (MTC) het werk wat zich vooral richt op de opvang en scholing van kinderen in het grensgebied van Myanmar en Thailand.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen in Myanmar