Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Sheaboerinnen versterken blijkt succesvol

Vrouwen uit afgelegen dorpen economisch zelfstandig maken kan enorm succesvol zijn, zoals blijkt bij de sheaboerinnen in Ghana. Sinds 2015 versterken we daar vrouwen die sheanoten rapen en tot boter verwerken. Inmiddels zijn commerciële partijen aangehaakt. Als een soort vliegwiel kunnen we steeds meer vrouwen ondersteunen en verbetert het leven van ruim 15.000 vrouwen. Bedankt voor je steun.

Veertig procent meer voor hun oogst

Na zeven jaar zien we dat de steun die we bieden zeer succesvol is. Omdat de kwaliteit van de noten en de boter is verbeterd en de vrouwen hun producten op een beter moment verkopen, krijgen ze inmiddels veertig procent meer voor hun oogst. En dat betekent veel voor de gezinnen in afgelegen dorpen in het noorden van Ghana. De sheanoten zijn niet meer een kleine bijverdienste voor deze vrouwen, maar ze werken steeds beter samen en worden steeds meer zakenvrouwen met een gezamenlijke onderneming. Dat was precies de opzet: vrouwen versterken.

Professionalisering

Met steun van Kerk in Actie werden 15 opslagplekken voor de noten gebouwd. De vrouwen kunnen de noten daardoor beter bewaren. Mede dankzij de trainingen die ze ontvingen zijn de vrouwen nu in staat hun producten te leveren aan de Savanna Fruits Company en Fuji Oil Ghana. Ze zijn lid van de Global Shea Alliance en worden ook gesteund door het Ghanese Ministerie van Landbouw. 

Arbeidsomstandigheden fors verbeterd

Met steun van Kerk in Actie kregen vrouwen van 10 coöperaties motorfietsen om de noten te vervoeren en handschoenen en laarzen als werkuitrusting. Sindsdien is het aantal beten van slangen en schorpioenen gehalveerd. Ook is het fijn dat de vrouwen niet langer tien tot twintig kilometer hoeven lopen met zware vrachten van wel 50 tot 60 kilo op hun rug. Een van de vrouwen vertelt: “We huilen niet meer van de spierpijn en nekklachten.” 

Er wordt een zegen gevraagd over de motorfiets, die is gedoneerd door Kerk in Actie

Toegang tot leningen en machines

De opzet van eigen spaargroepen betekent dat ze geen leningen tegen hoge rente hoeven aan te gaan. Fuji Oil Ghana doet inmiddels aan voorfinanciering. Dat maakt hun leven een stuk makkelijker. Ook zijn de vrouwen trots dat ze zelf de machines bedienen om de noten tot boter te verwerken. Baamunu vertelt: “Ik hoef niet langer op een man te wachten om de noten voor me te malen. Daardoor kan ik zelf zorgen dat ik de deadlines haal die Savana Fruits Company ons stelt.” 

Uitdagingen

Toch blijven er natuurlijk ook uitdagingen voor de vrouwen. Door klimaatverandering geven de sheabomen minder noten. Geleidelijk aan wordt de landbouw in Ghana commerciëler. Waar grote boeren land kopen, delven landloze vrouwen die noten rapen al gauw het onderspit. Ook zijn er nog steeds dorpen waar vrouwen al de geboden voorzieningen nog niet hebben. Daarom blijft Kerk in Actie doorgaan met haar steun aan sheaboerinnen. Doe je mee? 

Ja, ik steun sheaboerinnen in Ghana!

Over dit project

In Noord-Ghana is het te droog om het hele jaar van de eigen oogst te leven. Gelukkig gedijen sheabomen goed in dit gebied. Deze bomen voorkomen erosie en leveren sheanoten. Die zijn een bron van inkomsten voor Ghanese vrouwen. Sinds de landbouworganisatie van de Ghanese kerk vrouwen traint en begeleidt, zijn sheanoten een stuk winstgevender geworden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een beter inkomen voor sheaboerinnen