Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Een beter inkomen voor sheaboerinnen

in Ghana

Noord-Ghana is droog. Het is moeilijk om in dit gebied van de landbouw rond te komen, terwijl dat wel de belangrijkste bron van inkomsten is. Veel mensen leven dan ook in armoede. Vrouwen proberen op allerlei manieren geld te verdienen, onder andere door sheanoten te verzamelen en te verwerken tot boter. De Presbyteriaanse Kerk in Ghana helpt vrouwen om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Ook zorgen zij ervoor dat ze door goede samenwerking de beste prijs voor hun noten krijgen.

Door professionalisering meer inkomsten

De landbouwgroep van de Presbyteriaanse kerk van Ghana zag de vrouwen ploeteren en kwam in actie. Met steun van Kerk in Actie verspreidde de kerk betere oventjes om de noten in te branden. Ook kregen de vrouwen een landbouw- en verkoop-training en vormden ze vrouwengroepen. Er zijn inmiddels twee moderne ‘fabrieken’ opgezet, waar de vrouwen de noten machinaal kunnen verwerken. Dat scheelt veel werk. Het leven van deze vrouwen is totaal veranderd. Karité-boerin Azara vertelt: “Het grootste verschil is dat ik nu mijn kinderen naar school kan brengen. En ik hou nog genoeg over om wat te sparen.”

Nieuwe vrouwengroepen steunen

Steeds meer vrouwengroepen functioneren zelfstandig en zijn winstgevend. Daardoor durven banken hen vaker geld uit te lenen. De Presbyteriaanse Kerk steunt 50 vrouwengroepen per jaar. De meerderheid verzamelt de noten en een aantal verwerkt de noten tot boter. Zodra de boerinnen zonder steun van buiten verder kunnen, kan de kerk weer nieuwe vrouwengroepen opzetten en trainen. Helpt u mee?

Steun dit werk

Steun de Ghanese boerinnen via het programma Werelddiaconaat en maak uw bijdrage over op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. boerinnen Ghana of doneer online. Hartelijk dank!

Geef voor werelddiaconaat

Steun dit via uw kerk via actieland Ghana.

Meer weten? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project