Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Collecte van 5 mei 2024

Collecte Kerk in Actie 2024 - Noodhulp (Oekraïne)

Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen.

Regionale hulpcentra geven kwetsbare kinderen - zoals in de frontlinie van Kharkiv - een veilige plek, delen voedsel en medicijnen uit aan iedereen die het nodig heeft en bieden hulp bij traumaverwerking.  

Meer lezen: kerkinactie.nl/oekraine

Wat betekent dit project voor Uliana?

“Ik woon met mijn familie in Kharkiv. In de eerste maanden van de oorlog woonden we in het metrostation. Buiten was het gevaarlijk door alle beschietingen. Het was best eng toen we weer naar huis mochten. Zouden er nog meer bommen vallen? Alles is veranderd sinds de oorlog. Alle schoollessen zijn online, dat is heel saai. Iedereen maakt zich zorgen. Mijn ouders zijn altijd bang dat het luchtalarm afgaat en ik niet kan schuilen. De situatie in onze stad is slecht, de wegen zijn kapot en we kunnen nauwelijks aan eten komen. Ik kan niet wachten tot de oorlog voorbij is.”

Over dit project

Veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning. Dat wil Kerk in Actie bieden aan kinderen in Oekraïne. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie hulp bieden in het hele land. Kinderen krijgen een veilige plek om te spelen, psychosociale hulp om mentaal gezond te blijven en Oekraïense gezinnen ontvangen voedsel- en zadenpakketten, zodat ze toch eten op tafel hebben.