Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Cornelis en Carolien Mosselman winnen Martine Vonkprijs

Cornelis en Carolien Mosselman zijn de winnaars van de Martine Vonkprijs die vrijdag 28 mei werd uitgereikt tijdens duurzaamheidsevenement GroenGelovig. Ze ontvangen de prijs vanwege hun keuze om met hun boerenbedrijf over te schakelen op biologische, regeneratieve landbouw. Daarmee versterken ze de bodem in plaats van die uit te putten. De Martine Vonkprijs bestaat uit een kunstwerk van Hannelieke van de Beek en een videoportret.

In 2022 hoopt de familie Mosselman één van de duurzaamste vollegrondsgroentebedrijven van Nederland te zijn. Om dit doel te bereiken kiezen ze voor een combinatie van biologische landbouw, strokenteelt, permanente rijpaden en minimale grondbewerking.

Veel leven onder de grond, op de grond en in de lucht

Al zes generaties boeren de Mosselmans op het eiland Goeree-Overflakkee. De huidige generatie besloot het roer om te gooien en te gaan voor een duurzamere landbouwmethode. Op dit moment zitten ze nog midden in het omschakelingsproces. Op hun website vooruitboeren.com met blogs en foto’s schrijven ze: ‘De diepere drijfveer achter onze visie is dat wij onze persoonlijke verantwoordelijkheid willen nemen, door met de kennis van nu, zo goed mogelijk zorg te dragen voor hetgeen (het landbouwbedrijf én de aarde) door God aan ons toevertrouwd is.’
Concreet richt de familie zich op de volgende doelen: een bodem in topconditie, een aantrekkelijk afwisselend landschap, natuurlijke plaagbeheersing, veel leven onder de grond, op de grond en in de lucht, betaalbare productprijzen, zo kort mogelijke kringlopen, smaakvolle landbouwproducten en een bedrijf waar de volgende generatie mee verder kan.

Onzekere wegen

De organisatoren van GroenGelovig ontvingen zeventien nominaties voor de Martine Vonkprijs, waarmee ze het gedachtengoed van de overleden milieudeskundige Martine Vonk levend willen houden. Carla Dik-Faber: ‘Als we de Martine Vonkprijs aan de familie Mosselman uitreiken, reiken we de prijs symbolisch ook uit aan alle landbouwbedrijven die op dit moment een nieuwe, duurzame toekomst verkennen en daarvoor onzekere wegen moeten inslaan. In een tijd van scherpe tegenstellingen wachten zij niet langer af, maar gaan op weg en vormen een voorhoede die laat zien hoe in de toekomst de landbouw in Nederland op duurzame en zorgzame wijze vormgegeven kan worden.’

GroenGelovig 2021

Op 28 en 29 mei wordt GroenGelovig gehouden, het grootste christelijke evenement rondom duurzaamheid in NederlandIn een interactieve online bijeenkomst denken we aan de hand van het thema Aarden na over hoe je - alleen of met je kerk - herstel en recht brengt aan Gods schepping. Met talks van Ruth Valerio, Govert Buijs en vele anderen! Tickets bestellen kan nog via deze link.

groengelovig.nl

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)