Bijna direct nadat het geweld in Israël en Gaza begon is Kerk in Actie een noodhulpactie gestart. Met de opbrengst daarvan biedt Kerk in Actie via het internationale kerkelijk netwerk hulp aan alle slachtoffers van het conflict, ongeacht afkomst of geloof. Wat kon er tot nu toe gedaan worden? De verschillende activiteiten op een rij.
Kerk in Actie werkt al vele jaren samen met partnerorganisaties in Israël en Palestina. De lijntjes zijn kort. Na de verschrikkelijke gebeurtenissen hielden zij ons op de hoogte van de situatie ter plekke. Al snel werd duidelijk dat er heel veel hulp nodig is én blijft.
Samen met kerken wereldwijd
Kerk in Actie is lid van Action by Churches Together (ACT), het wereldwijde netwerk van kerken dat overal ter wereld hulp kan bieden aan mensen in nood. Als er ergens ter wereld ter wereld een ramp gebeurt, brengen lidkerken en partnerorganisaties ter plaatse de nood in kaart en bieden zij noodhulp met financiële steun van de overige lidkerken. Dat gebeurt nu ook in Gaza.
Hulp in Gaza
De nood in Gaza is groot. Meer dan 85 procent van de bevolking is ontheemd en de meeste inwoners kunnen niet meer terug naar hun huizen. Velen van hen hebben dringend medische zorg nodig. De situatie verandert van dag tot dag. Dat alles maakt hulpverlening erg complex.
In Gaza kregen tot nu toe 30.600 personen een contant bedrag om voedsel of andere eerste levensbehoeften te kopen. 6.700 mensen kregen zogenaamde ‘protectie’ tegen (sexueel) vrouw- of kindgerelateerd geweld. Dat wil zeggen dat ze geholpen werden bij het opkomen van hun (mensen)rechten, bij familiehereniging of het regelen van een veilige plek voor hun kinderen. Tot nu toe kregen 99.000 mensen een voedselpakket. Ook werden er lichte reparaties uitgevoerd aan drinkwatervoorzieningen en toiletten, werden er flessen water uitgedeeld en hygiënematerialen voor vrouwen en meisjes. In totaal zijn 25.600 mensen hiermee geholpen in de afgelopen periode. Nog eens 29.000 mensen kregen verbandmiddelen en medicijnen. Voor 3700 mensen werd tijdelijk onderdak geregeld en ruim160.000 mensen kregen doktersconsult in het ziekenhuis en/of psychosociale hulp bij het verwerken van trauma’s. Tot slot werden 700 Gazanen geholpen bij de herstart van een eigen bedrijf, zodat ze zelf kunnen voorzien in hun inkomsten.
Hulp op de Westelijke Jordaanoever
Ook op de Westbank wordt hulp geboden aan mensen die het slachtoffer zijn van deze oorlog. 1400 mensen kregen een contant bedrag voor eerste levensbehoeften, 250 mensen kregen hulp bij de bescherming van hun rechten, 230 mensen kregen psychosociale hulp. 120 mensen werden ondersteund bij het op gang houden van hun eigen bedrijf.
Hulp in Israël
In Israël werkt Kerk in Actie samen met dialoogorganisaties en organisaties die werken met de meest kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen, arbeidsmigranten uit Azië en Afrika en Palestijnse werkers. Medewerkers van deze organisaties hebben soms zelf de terreuraanval van Hamas meegemaakt. “Hun werk is nu lastiger dan ooit in een Israëlische samenleving waar verdriet, rouw en boosheid overheersen”, zegt Wilma Wolswinkel. “Ondanks alles laten ze ons weten dat juist nu de boodschap van dialoog en medemenselijkheid zo nodig is. Daarom wil Kerk in Actie hen juist nu terzijde staan.”
In Israël en Oost-Jeruzalem kregen 2500 mensen in de afgelopen tijd hulp bij de bescherming van hun (mensen)rechten, bij familiehereniging of bij het regelen van een veilige plek om te verblijven.
Grensgebied Israël-Libanon
Ook in Zuid-Libanon is de nood groot. De continue schermutselingen tussen Hezbollah aan de Libanese kant van de grens en het Israëlische leger in het noorden van Israël trekken een zware wissel op de bevolking. ACT Alliance hielp in dit gebied al 1900 mensen aan een contant bedrag om voedsel en water te kunnen kopen, 70 mensen kregen hulp bij het regelen van een veilige plek, en 1100 mensen kregen een voedselpakket. Daarnaast ontvingen 1600 mensen verbandmiddelen en medicijnen voor thuisgebruik.
Deze informatie is bijgewerkt tot juni 2024.
Lees de nieuwste update over de noodhulp die Kerk in Actie biedt in Gaza (juni 2024):
Vanuit Libanon schreef ds. Wilbert van Saane een gebed voor de situatie in het Midden-Oosten. Bid mee: