Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ds. Nseir, Aleppo: 'Herstel van de kerk in Syrië geeft hoop aan een hele gemeenschap'

Het kerkgebouw van de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo heeft zware schade geleden door het oorlogsgeweld in Syrië. Er wordt hard gewerkt aan herstel. 'De restauratie geeft mensen nieuwe hoop,' vertelt ds. Ibrahim Nseir, 'herstel van de kerk geeft hoop aan de hele gemeenschap.' Kerk in Actie vraagt in 2021 opnieuw aandacht voor de moeilijke situatie van kerken in Syrië. Op 19 september collecteren meer dan 1000 protestantse gemeenten voor Syrië.

Ds. Ibrahim Nseir is predikant in de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo. Het kerkgebouw heeft zware schade geleden, maar er wordt inmiddels hard gewerkt aan het herstel. 'De kerk is belangrijker dan een huis. Als we een huis herbouwen, helpen we één familie, maar het herstel van de kerk geeft hoop aan een hele gemeenschap,' weet Nseir. De eerste leden van de gemeente zijn inmiddels teruggekeerd, en hij hoopt dat er velen zullen volgen.

Ontheemd

Door de jarenlange burgeroorlog zijn er van de 22 miljoen inwoners van Syrië 6,9 miljoen mensen ontheemd. Nog eens 6,2 miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht, vooral naar de buurlanden. Meer dan 500 heiligdommen, waaronder 100 kerken, zijn beschadigd of vernield. Naar schatting moet 15 procent van de religieuze gebouwen helemaal opnieuw gebouwd worden. Voor 55 procent van de gebouwen is herstel mogelijk. Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot reisde in 2019 naar Syrië en zag met eigen ogen de zware verwoestingen, en hoe de kerk daar in zware omstandigheden standhoudt: 'De kerk speelt een cruciale rol in het herstel van Syrië. Want de kerk zorgt voor scholing van kinderen, is betrokken bij de gezondheidszorg, zorgt voor eenzame ouderen toen hun kinderen op de vlucht sloegen. Herstel van kerken is van cruciaal belang om ook de samenleving verder op te bouwen.'

Steun de kerk in Syrië

Bouw de kerk in Syrië weer op’, zo heet de campagne van Kerk in Actie om (kerk)gebouwen in Syrië te herstellen en het werk van de kerken in Syrië te ondersteunen. Geef op 19 september tijdens de collecte of maak een gift over op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie in Utrecht o.v.v. yrië.

>> kerkinactie.nl/syrië

Lees waarom Pamela het zo belangrijk vindt dat haar kerk in Aleppo wordt hersteld:

 

Over dit project

Meer dan 90 procent van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens, voor meer dan de helft dreigt honger. De oorlog in Syrië heeft een nieuw gezicht gekregen: van militair geweld naar een dramatische economische crisis. Er is nauwelijks aan eerste levensbehoeften te komen, laat staan aan bouwmaterialen. Toch is het herstel van kerken het enige wat perspectief biedt.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)