Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Bouw de kerk in Syrië weer op

in Syrië

Meer dan 90 procent van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens, voor meer dan de helft dreigt honger. De oorlog in Syrië heeft een nieuw gezicht gekregen: van militair geweld naar een dramatische economische crisis. Er is nauwelijks aan eerste levensbehoeften te komen, laat staan aan bouwmaterialen. Toch is het herstel van kerken het enige wat perspectief biedt.

Voor mensen in Syrië is het voortbestaan van de kerk van cruciaal belang voor de stabiliteit in het land, omdat daarmee de sociale structuur wordt hersteld. Om kerken in Syrië hierbij te helpen, heeft Kerk in Actie het Herstelfonds opgericht: een samenwerking van Kerk in Actie en twaalf Syrische kerkgenootschappen. 

Op de lijst van het Herstelfonds staan 76 gebouwen die opgeknapt moeten worden, door het hele land verspreid. Van elk gebouw dat wordt hersteld, betaalt de eigenaar – bijvoorbeeld de plaatselijke kerkelijke gemeente – minstens 30 procent van de kosten. De economische situatie zorgt ervoor dat de bouwwerkzaamheden langzamer gaan dan gehoopt. Door de internationale sancties is het ontzettend moeilijk om aan bouwmaterialen te komen. Ook de koersdaling van de Syrische pond is een groot probleem. 

Als de kerk er weer is, kan zij haar onmisbare taak in de samenleving weer oppakken. Met het herstelfonds helpt Kerk in Actie de kerk in Syrië op te bouwen. Want herstel van de kerk betekent herstel van de gemeenschap, en hoop voor de toekomst!

Er is een speciale Facebook-pagina met veel informatie, foto's en updates over de voortgang van de herstelwerkzaamheden in Syrie: direct naar de facebookpagina. Like deze pagina en u krijgt de meest recente updates in uw tijdlijn te zien. 

U kunt helpen! Samen zijn we de kerk in actie en blijven we trouw in onze steun aan zusters en broeders in Syrië!

Wat u kunt doen:  

Ervaringen in Syrië

Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie, reisde in 2019 naar Syrië, om met eigen ogen te zien hoe de kerk in een verwoest land werkt aan herstel. "In Homs waren de kruizen letterlijk van het altaar afgeslagen. De priester vertelde met een gebroken kruis in zijn handen hoe hij hoopte dat ze het kruis op een dag weer zouden oprichten boven de ingang. Dat vond ik echt ontroerend. Want het kruis is het hart van het evangelie. Het is misschien maar een stuk hout, maar er zit zoveel symboliek achter.”

Bekijk hieronder aflevering 1

 Bekijk hieronder aflevering 2:

 

  • Luister het lied ´Machtige God, bescherm ons Heer´ met beelden uit Syrië - van the Psalm Project:

Belactie Kerk in Actie

Kerk in Actie voert een doorlopende belactie waarin een gift wordt gevraagd voor het werk van de kerken in Syrië. Het nummer dat zichtbaar wordt tijdens het bellen is 085-7326687. Mogelijk wordt u benaderd om deze campagne financieel te steunen.

Steun dit werk

Uw inzet en financiële steun is van groot belang voor de kerken in Syrië. Maak uw bijdrage over op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Kerken Syrië' of doneer online. Hartelijk dank!

Blijf op de hoogte van Bouw de kerk in Syrië weer op en andere projecten

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project

Foto's

van dit project