Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Beter bestand tegen klimaatverandering

in Bangladesh

Bangladesh heeft zwaar te lijden onder klimaatverandering. Het land kampt steeds vaker met cyclonen en overstromingen. Hier maken boeren zich geen zorgen over de gevolgen van klimaatverandering in de toekomst, maar over de gevolgen voor vandaag en morgen. Kerk in Actie ondersteunt boerengezinnen om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Boerengezinnen in het laaggelegen Bangladesh kampen dagelijks met de gevolgen van klimaatverandering. De stijgende zeespiegel zorgt voor verzilting van water en landbouwgrond, en regen valt steeds onregelmatiger. Soms valt er geen regen als er regen nodig is en veel te veel regen op momenten dat boeren het niet verwachten. Boeren zien hun landbouwinkomsten sterk dalen en hebben moeite om te overleven. 

Vertoon deze video

Deze video downloaden, bijvoorbeeld voor gebruik in de kerkdienst? Dat kan via Vimeo

Kerk in Actie helpt boerengezinnen in de deltaregio om zich aan te passen aan klimaatverandering, zodat ze hun oogst en inkomen veilig kunnen stellen, en om voorbereid te zijn op cyclonen en overstromingen. Zo leren boeren hoe ze gewassen op hekwerken boven de grond, of op dijkjes, kunnen verbouwen, zodat deze bij hoog water of overstromingen niet wegrotten. Of om gewassen te verbouwen op een bed van waterplanten, zodat het gewas meestijgt met opkomend water. Met steun van Kerk in Actie traint onze lokale partnerorganisatie Center for Rural Service Society (CRSS) gemeenschappen om voorbereid te zijn op rampen. Zo brengen gemeenschappen met elkaar in kaart welke delen van een dorp bij hoog water onderlopen, welke delen relatief veilig zijn en welke gebouwen, bijvoorbeeld een stenen kerk of school, als schuilplaats kunnen dienen. Ook maken ze evacuatieplannen en volgen ze EHBO-trainingen om gewonden eerste hulp te kunnen bieden. Iedereen weet dankzij CRSS precies wat hij of zij moet doen als er een ramp dreigt.

Steun dit werk

Via het programma werelddiaconaat helpt Kerk in Actie boerengezinnen in de Bengaalse delta-regio. Je kunt dit werk steunen door je bijdrage aan dit programma over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Klimaat Bangladesh' of doneer online. Hartelijk dank!

Geef voor dit werelddiaconale werk

Steun dit werk als kerk via actieland Bangladesh.

Meer weten? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Verhalen

Over dit project