Midden in de overbevolkte en arme wijk Bourj Hammoud in Beiroet staat jongerencentrum Manara. Kwetsbare tieners krijgen er huiswerkbegeleiding, leren er met spanningen om te gaan en krijgen nieuwe vrienden. Na een lange periode van stress heeft Kevin er weer vertrouwen in de toekomst gekregen.
Meer dan 789 miljoen mensen in de hele wereld leven in extreme armoede. Door de coronacrisis worden jongeren extra hard geraakt: ze konden tijdenlang niet naar school of werk. Anderen hebben door gebrek aan geld helemaal geen toegang tot onderwijs. Met onderwijs en vaktrainingen biedt Kerk in Actie jongeren wereldwijd perspectief op een beter bestaan.
Een rustige jeugd heeft de Syrische Mukhtar (18) nooit gekend. Voor hij tien is ontsnapt hij twee keer aan een bombardement in Aleppo. Hij vlucht met zijn familie, moet als kind werken in Libanon. Met zo’n jongen kan het fout aflopen. Een jongerencentrum in Beiroet biedt hem nu een veilige thuisbasis.
In het hart van de Beiroetse achterstandswijk Bourj Hammoud staat een vrolijk jongerencentrum. Te midden van armoede, trauma en uitzichtloosheid krijgen jongeren hier onderwijs, psychische hulp én hoop. “We laten zien hoe je van betekenis kunt zijn, ook op een plek waar de toekomst onzeker is.”
Toen Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot in januari in Beiroet aankwam, trof hij een andere stad aan dan tijdens zijn bezoek drie jaar geleden. Het leven is er totaal veranderd. "Er is zelfs geen geld meer om de straten te verlichten." Wat hem een sprankje moed geeft: de kerk is én blijft een baken van hoop in een geteisterd land. En jonge mensen staan klaar om die kerk - in de bakermat van het christendom - de toekomst in te brengen.
Op je zesde breekt de oorlog uit, op je achtste beland je als Syrische vluchteling in Libanon. Geen makkelijke start voor een meisje. Waar ligt haar toekomst? Welke kansen zal ze krijgen? Een jongerencentrum in Beiroet biedt een luisterend oor en helpt meisjes als Calla om zich ondanks alle tegenslagen positief te ontwikkelen.
Omdat het in Aleppo door de oorlog niet meer veilig was, vluchtte Zayn (16) in 2011 met haar moeder, broertje en zusje naar Beiroet. Haar vader werkte daar al. Na lang zoeken heeft het gezin nu een plek gevonden waar ze samen kunnen wonen. Twee jaar nadat ze met haar familie was gevlucht, vond ze een plekje op een school in Beiroet. In jongerencentrum Manara krijgt Zayn hulp bij haar huiswerk.
Als Farug acht jaar is breekt de oorlog uit in Syrië. Zijn ouders besluiten kort daarop om met hun drie kinderen weg te vluchten uit de stad Aleppo. Ze stranden in buurland Libanon, dat overspoeld wordt door Syrische vluchtelingen, die daar niet altijd even welkom zijn. Farugs kan er een tijd lang niet naar school. Een jongerencentrum in Beiroet komt op het juiste moment op zijn pad. Mede dankzij uw steun kan het goed komen met Farug.
De oorlog in Syrië dwong Hamdan (17) en zijn familie te vluchten. In buurland Libanon proberen ze een nieuw leven op te bouwen. De hulp die Hamdan krijgt in jongerencentrum Manara is daarbij onmisbaar.
Libanon staat op het randje van de afgrond door een zware economische en politieke crisis. De inflatie is enorm, inwoners kunnen financieel nauwelijks het hoofd boven water houden. Lokale kerken bieden hulp waar ze kunnen. “Ons kantoor is een magazijn voor voedselpakketten geworden”, vertelt predikante Rima Nasrallah.