Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Nu heb ik weer vertrouwen in de toekomst’

Midden in de overbevolkte en arme wijk Bourj Hammoud in Beiroet staat jongerencentrum Manara. Kwetsbare tieners krijgen er huiswerkbegeleiding, leren er met spanningen om te gaan en krijgen nieuwe vrienden. Na een lange periode van stress heeft Kevin er weer vertrouwen in de toekomst gekregen.

In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Geweld, verslaving, criminaliteit, werkloosheid en gebrek aan goed onderwijs ontneemt de jongeren die er wonen elk perspectief op een betere toekomst. Kerk in Actie steunt het werk van jongerencentrum Manara in Beiroet. Kwetsbare tieners krijgen er huiswerkbegeleiding, psychosociale hulp en vaktrainingen voor betere kansen op de arbeidsmarkt. 

Van wrok naar vergeving

Laura* (15) uit Syrië woont samen met haar vijf zussen en een broer in Bourj Hammoud. In die wijk zijn vaak etnische spanningen en onrusten. Dat zorgde zelfs voor ruzie tussen de familie van haar vriendin en haarzelf. Hierdoor heeft ze nu geen contact meer met haar. Dat doet Laura veel verdriet. In jongerencentrum Manara leert ze omgaan met alle spanningen. “We zitten in dezelfde klas en we komen allebei bij het Manaracentrum. Maar sinds het incident in de wijk praten we niet meer met elkaar”,  vertelt Laura verdrietig. “Zelfs de moeder van mijn vriendin kijkt me boos aan als ze me ziet.”

Door de training bij het Manaracentrum leert Laura de betekenis van vergeving boven wrok en wraakgevoelens. Hoewel haar vriendin en familie niet meer met haar willen praten, heeft ze hen in haar hart vergeven en wil ze nu zelfs de verbroken vriendschap herstellen. “Tijdens de training leerde ik anderen te vergeven voor de manier waarop ze mij hebben behandeld. Ik voelde veel wrok, dus het kostte me tijd om het idee van vergeving te begrijpen. Pas aan het einde van de training besefte ik dat vergeving de sleutel is tot het onderhouden van goede relaties.”

Betere planning

Kevin* (16) uit Syrië woont al 8 jaar met zijn tweelingbroer en moeder in Bourj Hammoud. Hij gaat elke dag naar school en werkt daarnaast in een café om geld te verdienen voor het gezin. Hij gaat ook graag naar het Manaracentrum. Daar kan hij huiswerk maken, een sportieve activiteit doen met vrienden of op internet voor zijn schoolwerk. 

Al die ballen in de lucht houden valt niet mee voor Kevin. Hij voelt zich regelmatig onder grote druk staan om zijn schoolwerk goed te doen en voldoende geld te verdienen voor zijn familie. Daardoor kon hij niet meer slapen, had hij vaak hoofdpijn en piekerde zich suf hoe hij alles voor elkaar moest krijgen. “Iedereen om mij heen zei ‘Stop met school en ga fulltime werken’. Maar dat wilde ik niet, want een schoolopleiding biedt me betere kansen op de arbeidsmarkt. Dus ging ik door en probeerde ik ook nog zelf mijn schoolgeld bij elkaar te verdienen.”

Door een training op het Manaracentrum leerde Kevin met al die spanningen omgaan. “De maatschappelijk werker nam de tijd om naar me te luisteren en mijn problemen aan te horen. Hij moedigde me aan om naar school te blijven gaan, ondanks de moeilijke situatie.” Kevin kreeg ook nog goede adviezen over hoe hij zijn drukke leven beter kon indelen. “Ik kan nu mijn tijd tussen school en werk beter indelen. Ik heb nu weer vertrouwen in de toekomst.”

Cijfers schieten omhoog

Ook Rawa* komt graag bij jongerencentrum Manara. "Ik leerde het Manaracentrum kennen via school. Docenten raadden mijn ouders en mij aan om me in te schrijven voor het bijlesprogramma. Ik was vorig jaar gezakt voor mijn examen en stond op het punt om in te storten. Door alle stress trok ik het bijna niet meer.” Nu Rawa bijles krijgt van medewerkers van het Manaracentrum merkt ze dat de lesstof steeds beter begrijpt. “Dat geeft me zelfvertrouwen, en mijn cijfers schieten omhoog. En ik heb er ook nieuwe vrienden gekregen. Ik ben zo dankbaar!”

Geef voor dit werk

* In verband met privacy zijn de namen van de kinderen gefingeerd.

Lees meer verhalen uit jongerencentrum Manara:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project