Mensen zonder papieren zitten klem: ze kunnen vaak niet terug naar hun thuisland, maar in Nederland hebben ze nauwelijks rechten. Bij Villa Vrede in Utrecht kunnen ze terecht voor scholing, advies en gewoon een kopje koffie. “Wij zijn een haven voor hen.”
Uitgeprocedeerd, maar niet terug naar je land kunnen. Wat moet je als bed, bad en brood dan niet meer vanzelfsprekend zijn? Bij Kerk in Actie-partner INLIA krijgen 270 migranten zonder papieren liefdevolle opvang en perspectief. “Wij helpen mensen voor wie iedere deur dicht is.”
De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Leek ving vier dagen veertig pubers uit Syrië en Eritrea op. Crisisopvang via INLIA, partner van Kerk in Actie: het COA had geen plaats voor de jongens van twaalf tot achttien jaar oud. Veertig pubers met ieder hun verhaal. Uit oorlogsgebieden gevlucht, de lange reis naar Europa doorstaan, moederziel alleen hier.
In de Laarkerk in Zuidlaren liggen mannen op bedden in de voormalige soos, in Scheemda spelen kinderen in de hal van De Ontmoeting en de kerkenraad in Roden heeft net een douche aangeschaft zodat de vrouwen in het kerkgebouw zelf kunnen douchen: de crisisopvang van asielzoekers zorgt voor dynamiek en ongebruikelijke taferelen in kerken. Bij Kerk in Actie-partner INLIA in Groningen is het alle hens aan dek: hier wordt de crisisopvang gecoördineerd.
Geen documenten, geen geld? Bij Het Wereldhuis in Den Haag kunnen mensen zonder verblijfsvergunning terecht. Voor een maaltijd, advies of informatie over hun mogelijkheden. Kerk in Actie ondersteunt deze kerkelijke initiatieven die mensen zonder papieren hulp en perspectief bieden.
Na een afschuwelijk bombardement ontvluchtte Yahya zijn geboorteland Somalië. Vreselijke beelden blijven hem achtervolgen: zijn gezin vermist, zijn broer voor zijn ogen vermoord, zijn ouders dood aangetroffen in hun huis. Na een lange tocht komt hij in Nederland maar gebeurt het ondenkbare: zijn verhaal wordt niet geloofd. Kerk in Actie partner INLIA ondersteunt hem in een zware tijd.
Ze heeft eindelijk een verblijfsvergunning. Elf jaar duurde het, want de Kosovaarse Dona was een slachtoffer van onrecht in het vreemdelingenrecht. De Nederlandse overheid geloofde haar niet, hield rigide vast aan regeltjes en vergat de menselijke maat. Maar de advocaat en INLIA zetten door. Met resultaat.
De een neemt met pijn in het hart afscheid, de ander is nog maar net begonnen: maatschappelijk werkers Biella en Dewi van INLIA. Een gesprek over mooie en heftige kanten van de opvang, over de menselijke maat en doen wat werkt. Kerk in Actie steunt dit belangrijke werk.
Van diaken tot sportgoeroe, van wethouder tot vicevoorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, van arts tot student: allemaal springen ze bij om INLIA’s nieuwe Gasthuis in te richten. 270 gasten komen er straks in de Groninger opvang; dat betekent evenzoveel bedden, kasten, stoelen en tafels monteren. Plus receptie, spreekkamers etc, want er wordt straks natuurlijk met de gasten gewerkt aan een nieuwe toekomst.
Zijn moeder heeft hij nooit gekend, zijn vader sterft als hij zestien is. Broers en zussen heeft hij niet. Moederziel alleen is Joshua uit Sierra Leone een prooi voor kwaadwillenden. Eerst mannen die hem dwingen toe te treden tot een soort sekte, daarna een mensenhandelaar die hem naar Nederland vervoert. Hij ontsnapt. Nu is hij vader en wil hij voor zijn kinderen zorgen.