Mensen in armoede schamen zich vaak voor hun situatie. Hoe is dat als je ook nog met hiv besmet bent? Een Rwandese hulporganisatie stimuleert mensen met hiv om met elkaar samen te werken en om te kijken naar kinderen met hiv. Zo komen ze samen sterk te staan. Dat biedt een stevige basis voor de toekomst. Bedankt voor je steun aan dit werk.
Drie Rwandese jongeren met verschillende levensverhalen gaan vol vertrouwen het nieuwe jaar in. Josiane werd in haar examenjaar hard geraakt door de lockdown vanwege corona. Bernard heeft heeft hiv en een zeer oude pleegmoeder die voor hem zorgt. Michel raakte aan de drugs, leefde twee jaar op straat. Mede dankzij steun uit Nederland en de goede begeleiding in Rwanda, kunnen deze jongeren het leven toch aan. Bedankt!
Kennedy, Bonheur en Esperance uit Rwanda hebben prachtige namen, maar een moeilijke start in het leven. Ze hebben hiv en groeien op bij hun oma’s. Een pittige uitdaging voor de kinderen en de oma’s. Mede dankzij uw steun aan Kerk in Actie krijgen hun families hulp bij de opvoeding..
Je zult maar met hiv geboren worden in een arme familie in Rwanda. Een lastige start van je jonge leven. Dan moet je sterk in je schoenen staan om te geloven dat het nog wat kan worden. Diane werd er depressief van. Met hulp van Mwana Ukundwa en steun van Kerk in Actie redden David, Ebenezer, Diane en hun dappere (pleeg)ouders het. Dank voor uw steun!
De tienermeisjes Clarisse en Jeanette uit Rwanda worden opgevoed door een pleegmoeder, omdat hun eigen moeder niet goed voor hen kon zorgen. Kerk in Actie maakte eerder een film van hen. Hoe gaat het nu met dit gezin in coronatijd?
'We zijn op afstand nog altijd dichtbij' schreef Syb van der Ploeg toen corona ons overviel. Niet alleen ons maar in feite de hele wereld, ook Rwanda. Hij zong het tijdens een zendingsdienst in de Martinikerk in Franeker. In het warme contact tussen Rwanda en Fryslân zou in oktober 2020 een mooie, volgende stap worden gezet, namelijk het bezoek van een aantal Rwandese jongeren. De voorbereidingen waren al in volle gang toen de pandemie zich geleidelijk aan over de wereld uitstortte…
Je zult als kind maar besmet zijn met het hiv-virus, zoals Jovia (15) en Lea (12) uit Rwanda. Gelukkig zijn er in Afrikaanse landen nu ook medicijnen beschikbaar die voorkomen dat je overlijdt. Maar je moet die wel innemen met goede voeding. En dat is voor arme mensen vaak een probleem. Kinderen met hiv krijgen hulp bij hun onderwijs en leren omgaan met hun ziekte. Hun ouders krijgen hulp om hen genoeg te voeden. Doet u mee?
Ria van Hulsteijn en Janny Oorebeek zijn twee weken in Rwanda om Association Mwana Ukundwa en de Presbyteriaanse Kerk te helpen met het verbeteren van het zondagsschoolwerk. Zeker bij Mwana Ukundwa is veel vooruitgang te zien, niet in de laatste plaats door de inspanningen van de oprichtster Rose Gakwandi die visie heeft. Mwana Ukundwa werkt nauw samen met veel verschillende kerken in de vier regio's: Huye in het zuiden, Kigali in het centrum, Karongi in het westen en Kayonza in het oosten.
Deze zaterdag stopte onze bus voor het hek van Mwana Ukundwa. Meteen kregen we een brok in onze keel. We werden opgewacht door kinderen die voor elk van ons een roos hadden, als teken van liefde. Na een welkomstceremonie met zang en dans gingen we uiteen in vijf groepen. Elke groep vertelt.
In de drukke Rwandese hoofdstad Kigali woont Brave. Hij leefde een tijd op straat, waar hij in de wereld van drugs en geweld belandde. Toen drie vrienden van hem overleden, besloot hij te stoppen met dit leven.