Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bijbelcompetitie laat Bijbel in Egypte weer open gaan

Christelijke families in Egypte hebben nauwelijks geld om hun hoofd boven water te houden, laat staan om een Bijbel te kopen. Door de jaarlijkse bijbelcompetitie van het Bijbelgenootschap gaan hele families toch aan de slag met de Bijbel. De zomerse wedstrijd is een feest van hoop voor kinderen en hun families. Dat geeft moed en kracht om door te gaan! 

Ieder jaar organiseert het Egyptisch Bijbelgenootschap een bijbelcompetitie voor kinderen van zes tot twaalf jaar in heel Egypte. Het begon zes jaar geleden en inmiddels doen meer dan honderdduizend kinderen mee.

Tekst gaat verder onder foto

Lezen stimuleren

“Zes jaar geleden begon de bijbelcompetitie met het uitdelen van een hoofdstuk uit het Nieuwe Testament, Mattheüs. Daarbij zaten 28 pagina´s met vragen,” vertelt Mumtaz Abd-el-Messiah, coördinator bij het Egyptisch Bijbelgenootschap. “Kinderen kunnen de vragen niet beantwoorden zonder de hoofdstukken echt te lezen en moeten daarbij de hulp van hun ouder(s), broers of zussen inschakelen. Zo leest de hele familie de Bijbel. Dat is precies wat we hopen dat er gebeurt door deze competitie.” Er wordt inmiddels op grote schaal meegedaan. “In 2019 - net voor de coronacrisis - deelden we 150.000 boekjes uit,” vertelt Mumtaz. “In 2020 waren dat er door corona 95.000, maar ons doel is dat volgend jaar 250.000 kinderen meedoen.” 

Tekst gaat verder onder foto

Dag om nooit te vergeten

De competitie wordt afgesloten met grote festivals die door heel Egypte worden georganiseerd. Mumtaz: “We kiezen een aantal regio´s uit waar we neerstrijken. We werken daarin samen met de lokale kerken in het land.” Op een festivaldag komen wel 9000 kinderen, iedere drie uur 3000. De kinderen leggen een schriftelijk en mondeling examen af. Het Bijbelgenootschap maakt daarbij gebruik van een heel grote tent. “We bouwen een groot podium, en hebben een eigen drama- en aanbiddingsteam.” Lachend: “Er wordt veel geluid geproduceerd tijdens zo’n dag.” 

Elke kerk brengt zijn eigen team kinderen mee naar de competitie tijdens het festival. Mumtaz: “Het is een echte wedstrijd, kinderen gaan fanatiek de strijd aan. De winnaars krijgen een prijs, bijvoorbeeld een geïllustreerde Bijbel.” Kinderen zijn vaak zo enthousiast dat ze nog meer doen dan van ze wordt gevraagd. “Ze kennen de bijbelboeken soms letterlijk uit het hoofd!” 

Tekst gaat verder onder foto

Bijbelgebruik stimuleren

Het Bijbelgenootschap wil het bijbelgebruik onder Egyptische christenen - jong en oud - aanmoedigen. Door de bijbelcompetitie wordt kinderen de gewoonte aangeleerd de Bijbel iedere dag te lezen. Veel Egyptenaren hebben geen geld om een Bijbel te kopen. Mumtaz: “Mede met steun van Kerk in Actie kunnen wij elk jaar duizenden Bijbels uitgeven, voor volwassenen en kinderen. Omdat mensen vaak niet weten waar ze moeten beginnen, hebben we ook een methode die mensen helpt bij het bijbellezen. Daarnaast hebben we een televisieprogramma waar jaarlijks zo’n 12 miljoen kinderen naar kijken en is er audiomateriaal voor blinde mensen.”

Levende hoop

Egypte is niet altijd een makkelijk land om te wonen, de toekomst voelt onzeker,” zegt Mumtaz. “Bijbelverhalen geven hoop, ook aan kinderen. Ze kunnen wegdromen bij de mooie afbeeldingen. Kinderen zijn de toekomst van ons land. Het is belangrijk dat zij de hoop levend houden. Dat vind ik zo mooi aan ons werk hier: kinderen door de Bijbel een sprankje hoop bieden.”

Lees ook:

Over dit project

Bijbels zijn in Egypte lang niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Veel christelijke gezinnen hebben geen geld om een Bijbel te kopen. Dankzij de jaarlijkse bijbelcompetitie lezen tienduizenden kinderen tóch bijbelverhalen. En hun familie doet mee!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Bijbelcompetitie stimuleert bijbellezen